Rebecca Fornstedt skriver om en förälder som var elak mot sitt barn.
1 av 4
Rebecca Fornstedt skriver om en förälder som var elak mot sitt barn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Rebecca Fornstedt.
2 av 4
Rebecca Fornstedt. - Foto: Privat
"Jag tänker inte uttrycka ledsnad över att du har ett mirakel till unge som är värd din uppmärksamhet och som du har del i att fostra".
3 av 4
"Jag tänker inte uttrycka ledsnad över att du har ett mirakel till unge som är värd din uppmärksamhet och som du har del i att fostra". - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
"Det vore inte konstigt om ditt barn är gnälligt, om du själv är en bitterfitta och möter ditt barn med negativa feedback signaler".
4 av 4
"Det vore inte konstigt om ditt barn är gnälligt, om du själv är en bitterfitta och möter ditt barn med negativa feedback signaler". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Din treåring är inte stygg – du är en dålig förälder

Debattören: Att vara förälder är ingen uppoffring, det är ett hedersuppdrag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Rebecca Fornstedts blogg modeflicka.se.

Jag satt på bussen hem från stan idag. Några säten ifrån satt en mamma och hennes treårige son. Han var trött och slumrade till mot fönsterrutan, men mamman envisades med hålla honom vaken. På den korta bussresan till stan var det viktigare för henne att ilskna till och puffa till honom när hans huvud nickade till, än att han fick blunda.

"Håll tyst med dig", utbrister hon när han pratar. Jag blir fundersam. Han får inte sova och han får inte prata, exakt vad får han göra? Mamman flyttar ifrån honom och byter säte.

Hans fötter når inte ner till änden av sätet och han kan knappt sitta upprätt för egen hand. Hon fortsätter "Du har varit väldigt stygg idag, du har förstört hela min dag". I 20 minuter håller hon på och pikar honom för full maskin, utan att hon möter motstånd.

Det råder säkerligen delade meningar kring hur vida det är rätt att säga till sitt barn att det är styggt och har förstört ens dag, men en sak vet jag: det vilar inte på någon unges ansvar att göra sin förälders eller någon annan vuxens dag bra. Särskilt inte med tanke på hur många vuxna som förstör barns dagar.

Jag vet inte hur hennes son hade betett sig under dagen. Jag vet inte om han var ett riktigt jobbigt barn. Jag fick en begränsad bild av deras vardag och kanske var det tålamodet som blev överhettat just då, men det gör ingen skillnad.

När en mamma utbrister till sin son att han är stygg går en fruktan genom min kropp, ett magont om att något inte är som det bör. Sedan när blir barn snälla av att man talar om att de är stygga? Vad säger hon till honom när andra inte hör? Han skrek inte, grät inte och sade knappt något. Han störde inga passagerare. Han satt lugn och var trött.

Det vore inte konstigt om ditt barn är gnälligt, om du själv är en bitterfitta och möter ditt barn med negativa feedback signaler. Jag har förståelse för att det periodvis kan vara utslitande att vara förälder, men den sista det handlar om är dig. Det är inte din dag som ska bli lyckad, tyvärr. Det är ditt barns.

Brist på sömn och stress går att återgälda, men man har inte flera möjligheter till att ge sitt barn en god start i livet. Jag struntar i hur lite sömn du fick föregående natt, och jag struntar i hur mycket det känns som att du stretar upp för en backe varje dag för att klara av livets alla åtaganden som förälder.

För det är inte synd om dig. Jag tänker inte uttrycka ledsnad över att du har ett mirakel till unge som är värd din uppmärksamhet och som du har del i att fostra. Att vara förälder är ingen uppoffring, det är ett hedersuppdrag.

Rebecca Fornstedt

---

Rebecca Fornstedt vill tillägga att mamman blev tillsagd på plats av en passagerare.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.