Jolin Berg tycker inte att 16-åringar ska få rösta.
1 av 3
Jolin Berg tycker inte att 16-åringar ska få rösta. - Foto: Privat/TT
"Många av ungdomarna hade röstat som sina föräldrar, eller fallit för grupptrycket".
2 av 3
"Många av ungdomarna hade röstat som sina föräldrar, eller fallit för grupptrycket". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jolin Berg.
3 av 3
Jolin Berg. - Foto: Privat

Jolin, 17: Sänk inte gränsen för att få rösta – den finns av en anledning

Sverigedemokrat: De partier som nu ställt sig bakom detta förslag är partier som har sitt starkaste stöd bland unga. Partier vars procent i valet låg farligt nära eller till och med under fyraprocentsspärren.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jolin Berg är kontaktperson Ungsvenskarna SDU i Dalarna. Hon är 17 år gammal.

Följ hennes blogg.

Frågor kring huruvida sänkt rösträttsålder skulle ha en positiv påverkan har cirkulerat på sociala medier dom senaste dygnen. Debattartiklar har skrivits och åsikterna är blandade, vilket är bra.

Det är alltid nyttigt att få se saker ur ett annat perspektiv och få en uppfattning om hur andra tänker för att själv kunna stärka hur man själv ställer sig i vissa frågor. Vilket är något jag nu har gjort.

Redan när jag läste någon liknande artikel för något år sedan om att sänka rösträttsåldern till 16 år vart jag väldigt skeptisk. För hur skulle jag då, som 16-åring, verkligen ha så pass stor koll på hur vårt samhälle fungerar och vad alla politiska partier står för, att jag skulle kunna lägga en röst för att påverka samhället och viktiga samhällsfrågor på bästa sätt?

Många yngre engagerar sig i ungdomsförbund och fler är på väg in i politikens värld, vilket bara är positivt. Men, det är långt ifrån alla! Vissa engagerade ungdomar kanske anser sig själva vara tillräckligt mogna att rösta redan vid 16 års ålder.

Men jag ser inte syftet med att en omyndig person, som troligtvis precis börjat gymnasiet, ska bestämma var arbetande vuxnas skattepengar ska hamna? Det är inte realistiskt.

Visst kan man vilja påverka och förändra i skolorna, men det är inte svårare än att faktiskt ta kontakt med sin egen rektor, politiker i kommunen eller skolverket.

De partier som nu ställt sig bakom detta förslag är partier som har sitt starkaste stöd bland unga. Partier vars procent i valet låg farligt nära eller till och med under fyraprocentsspärren. Det är väldigt genomskinligt att dessa partier enbart står bakom förslaget för att själva kunna hålla sig ovan ytan.

Sen finns det de som hävdar att många som var 18 eller 19 år inte röstade i valet 2014, men varför lägga en röst om man känner att man inte vet eller inte är intresserad. Alla vill inte rösta utan tar det som det kommer.

Att då vilja sänka åldern för att fler ska rösta, ser jag ingen mening med. Varför inte hålla åldern till när man är myndig och så får varje individ själv välja om eller när man väljer att rösta? För jag ser hellre kvalité framför kvantitet när det gäller något som är så pass viktigt.

Men ett till motargument för att sänka rösträttsåldern är de fyra faktorer som finns och påverkar unga dagligen: sociala medier, skolan, föräldrar och kompisar. Många ungdomar hade troligtvis stirrat sig blinda på vad som står i media, helt utan ett källkritiskt filter.

Men även skolan som ska vara neutral, vilket den inte är, hade påverkat. En lärares åsikter och tankar som smyger in mellan raderna smittar gärna av sig på ungdomar, speciellt om man själv inte är särskilt insatt.

Men sen finns det människor som har den största påverkan på unga, vänner och familjen. Många av ungdomarna hade röstat som sina föräldrar, eller fallit för grupptrycket.

Men det finns något värre, något som kan förstöra en hel umgängeskrets, skolgång och till och med ett liv. Att ungdomar tvingas in i den smalnande åsiktskorridoren! För det är inte lätt att engagera sig i politiken, speciellt inte som ung.

Andra människor i sin egen ålder har väldigt mycket åsikter och med den erfarenheten jag har med mig så är unga väldigt duktiga på att uttrycka sina åsikter på ett mindre fint sätt. För på ett eller annat sätt får andra tillslut reda på vad parti man röstat på eller sympatiserar med.

Är det verkligen värt att utsätta unga människor för den press och oftast osämja som politiken för med sig? Ska unga människors val i dag hänga med dem hela livet? För om jag tittar på mig själv så kommer jag alltid att vara ”den där sverigedemokraten”. Ett val som jag är stolt över, som jag fortfarande står fast vid. Men även ett val som jag gjorde när jag var 14 år.

Jolin Berg

/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.