1 av 3
- Foto: Privat/Faksimil: Twitter
2 av 3
- Foto: Faksimil: Twitter
3 av 3
- Foto: Privat

Ditt beteende kan få din dotter våldtagen

Debattören: Jag tänker så här: Om unga människor ser bilder som den jag såg kanske de tänker att nej inte alltid betyder nej. Förstår ni hur problematiskt det är?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isabelle Andersson är 17 år gammal. Hon driver bloggen www.nouw.se/monotont

Alltså jag måste ta upp en sak som jag såg tidigare i dag. Jag vet att detta ämne tas upp ofta och att många läst om det förut, även jag har skrivit om det många gånger, nämligen våldtäktskulturen.

Jag scrollade igenom min Instagram i morse och såg en bild på en kille som hade handen på en tjejs rumpa och en text som löd "They might tell you to stop, but they love it!" och jag tappade verkligen hakan. Är det så vissa tänker? Om ens partner säger nej, så betyder det nej. Det finns inget mellanting, oavsett om det är "på skoj".

Jag har haft ett förhållande med en kille i två år nu, och han vet att om jag säger nej till något så betyder det nej, och vice versa (självklart gäller det även om han säger nej). Det är så ett förhållande ska fungera, oavsett om det är ett engångsligg eller ett giftermål. Nej betyder alltid nej, herregud hur svårt ska det vara att fatta?

Jag tänker så här: Om unga människor ser bilder som den jag såg kanske de tänker att nej inte alltid betyder nej. Förstår ni hur problematiskt det är? Tänk er själva att era egna barn kan bli utsatta för sånt här, att de träffar någon som inte tar ett nej på allvar.

Vill ni verkligen att era döttrar ska komma hem en kväll och berätta att de blivit våldtagna, trots att de sa nej? Våldtäktskulturen är så himla vidrig, och folk tar den inte på allvar. Hur ofta hör man inte skämt om våldtäkt, musik med texter som fokuserar på kvinnoförtryck, eller allmänt objektifiering av kvinnor?

Det är 2016 nu, det är dags att sluta vara nonchalant och börja säga ifrån. Och en bra början vore att lära alla i vårt samhälle att ett nej är ett nej.

Hoppas att detta inte blev för långt och tråkigt för vissa, jag vill bara att vi kan prata om sånt här öppet. Det är ett allvarligt ämne och vi behöver samla många röster och säga ifrån för att göra en skillnad.

Ta hand om er hörni.

Isabelle Andersson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.