1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jag utsattes för rasism på bussen

Debattören: Tydligen är det faktum att jag, "en utlänning", reagerar på en onödig rasistisk kommentar en bakomliggande faktor till att det är krig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Durna Erdebilci är 23 år gammal och bor i Stockholm.

Två dagar sedan var första gången i mitt liv som jag upplevt direkt rasism.

Jag sätter mig på en halvfull buss från Täby Centrum. Jag sätter mig på en av totalt sex platser som är avsatta för äldre. Att de är avsatta för äldre i detta sammanhang innebär att äldre resenärer har företräde till dessa platser.

Då det fanns totalt fem platser lediga efter att jag satt mig tänkte jag att det inte skulle skada någon om jag satte mig där. En man och en kvinna kommer och sätter sig mittemot mig. Det finns plats för dem båda och deras stora väska. Kvinnan pekar på skylten som markerar att äldre har företräde och säger till mig:

"Här ska äldre sitta".

Jag: "Ja absolut ni har företräde, ni får ju plats?".

Kvinnan: "Ja men du kanske inte borde sätta dig någonstans där äldre ska sitta"

Jag: "Kommer det in en äldre person som inte får plats kommer jag självklart flytta på mig, men eftersom ni båda får plats, och det dessutom finns tre platser över så förstår jag inte hur det skadar er att jag sitter här?".

Kvinnan: "Du, jag ska tala om för dig att jag har träffat utlänningar som faktiskt flyttar på sig".

Varpå jag ifrågasätter hur det faktum att jag sitter mittemot henne och inte flyttar på mig har att göra med mitt etniska ursprung? Är det konstigt för kvinnan att "utlänningar faktiskt" flyttar på sig?

Som svar får jag att många svenskar inte brukar göra det men invandrare gör det så det var konstigt att jag inte gjorde det.

Jag frågar återigen hur hela den här situation har någon koppling till min hårfärg, ögonfärg och etniska ursprung? Kvinnan svarar: "Okej, du är svensk då, jag vet väl inte var du kommer ifrån".

Jag frågar henne om hon tror att alla "utlänningar" är likadana? Bara för att hon stött på en och annan "utlänning" som gjort det måste även jag det? Definierar de mig? Är jag inte min egna person som gör mina egna val utan att det ska påverka hennes och andras syn av alla "utlänningar" i Sverige.

Kvinnan avslutar med att säga: "Ha, inte konstigt att det är krig".

Tydligen är det faktum att jag, "en utlänning", reagerar på en onödig rasistisk kommentar en bakomliggande faktor till att det är krig. Logic on point!

Durna Erdebilci

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för rasism?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.