Lotta Edholm (L) är mot separata pooler på badhus.
1 av 3
Lotta Edholm (L) är mot separata pooler på badhus. - Foto: Privat/TT
Pooler blir separata för män och kvinnor.
2 av 3
Pooler blir separata för män och kvinnor. - Foto: TT
Lotta Edholm.
3 av 3
Lotta Edholm. - Foto: Privat

Lösningen är inte att flytta på tjejerna och låta tafsarna fortsätta

Liberal: Det är inte den som utsätts för kränkningar som ska behöva anpassa sig, det är förövarna som ska stoppas. Samma sak måste gälla på badet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lotta Edholm är gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.

22-åriga Malin från Karlskrona berättar på Nyheter24 om sitt besök på Eriksdalsbadet. Hon och hennes kompis blev tafsade på av flera killar i bubbelpoolen. Ingen vakt fanns i närheten.

Hon är inte den enda tjej som upplevt sådana saker. Samma bad har till och med bestämt att införa särskilda kvinno- och mansbassänger, eftersom antalet ”incidenter” – trakasserier och övergrepp, skulle vi vilja säga – är så stort. Det är ett djupt sorgligt besked.

Mitt svar är att det är tafsandet som ska upphöra och tafsarna anmälas och skickas ut. Om bubbelpoolen är en plats där vissa begår brott och övergrepp, så måste svaret vara att till exempel sätta en badvakt där som håller koll. Som kan säga till, avvisa och anmäla sådana som kränker andra. Som kan se till att alla får bada i fred.

Vad som om möjligt gör mig ännu mer upprörd är därför svaret som Malin får av den ansvariga politikern i Stockholm, Emilia Bjuggren (S) som är arbetsmarknads- och idrottsborgarråd. I stället för att säga att vi sätter in mer personal så att tjejer ska kunna känna sig trygga är borgarrådets besked (i SVT 8/1) att hon inte ser några problem med att dela upp bassängerna i kvinno- och mansbassänger.

Men om man inte satsar på personal som kan agera när någon utsätts blir resultatet för de unga tjejerna detsamma; otryggheten består, tafsarna är kvar liksom den eviga oron för att bli utsatt. Om det så sker i bubbelpoolen, i bassängen eller på väg till omklädningsrummet. Det är oacceptabelt.

Om flickor blir utsatta för sexuella kränkningar i skolan så måste skolan sätta in åtgärder som gör att beteendet upphör – inte flytta på offret. För det är inte den som utsätts för kränkningar som ska behöva anpassa sig, det är förövarna som ska stoppas. Samma sak måste gälla på badet.

Vi måste vara glasklara med att ett jämställt samhälle innebär att alla ska kunna röra sig i det offentliga rummet på samma villkor, utan rädsla för övergrepp. De rödgrönrosa har hittills, genom att inte ta itu med problemet utan föreslå en lösning som bara sopar det under mattan, gått åt helt andra hållet. För miljöer där vi delar upp tjejer och killar leder inte till ett jämställt samhälle.

Nu har det gått ett år sedan den rödgrönrosa majoriteten tog makten i Stockholm. Beskedet till stockholmarna verkar vara att om tjejer behandlas illa av killar är lösningen att flytta bort dem från killarna, men låta förövarna fortsätta hålla på. Det är beklämmande!

Lotta Edholm,
Gruppledare, Liberalerna i Stockholms stad

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.