Emelie Smolle är trött på kroppshetsen.
1 av 3
Emelie Smolle är trött på kroppshetsen. - Foto: Privat/JESSICA GOW/TT
Emelie Smolle.
2 av 3
Emelie Smolle. - Foto: Privat
"Träna för att du tycker det är kul och för att må bra, inte för att följa samhällets regler om hur du ska se ut".
3 av 3
"Träna för att du tycker det är kul och för att må bra, inte för att följa samhällets regler om hur du ska se ut". - Foto: JESSICA GOW/TT

Kan vi lämna kroppshetsen i 2015 tack?

Debattören: Egentligen är vi medvetna. Vi borde inte gå på dessa skönhetsideal, vi borde tycka att vi duger som vi är.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Smolle är 21 år. Hon bor i Stockholm och jobbar på ett gym.

Jag går in på gymmet och ställer mig på crosstrainern en vanlig lördagsmorgon i januari för att få bästa möjliga start på dagen.

Att döma av hur mycket folk det är på gymmet märks det tydligt att det är nytt år, och som vanligt har vi gett oss själva löften inför nya året. Löften som att gå ner i vikt, få en snygg sommarkropp och bli lika smal som modellerna vi dagligen ser på sociala medier.

Bredvid mig på varsin crosstrainer står två tjejer som inte kan vara mycket mer än 15 år. Jag har glömt mitt headset hemma i dag så min uppmärksamhet riktas på deras konversation. Den ena tjejen berättar att hon verkligen måste skärpa sig och börja träna nu om hon ska lyckas komma i form inför sommaren. Den andra tjejen håller med.

Jag snappar upp att de båda tjejerna klagar och helst skulle vilja slippa träningspasset, men de har tvingat sig själva till gymmet för att de ska känna sig snyggare i sina bikinis i sommar.

Ätstörningar har ökat kraftigt de senaste åren och det är ingen hemlighet att det finns ett samband mellan ätstörningar och kroppshetsen som vi möter varje dag. Nu syftar jag framförallt på de personer som lägger upp bilder på sociala medier på sin lunch i form av en avokado och får det att framstå som en självklarhet att man ska vara smal för att vara vacker.

Egentligen är vi medvetna. Vi borde inte gå på dessa skönhetsideal, vi borde tycka att vi duger som vi är. Ändå känns det ju bra med kläder som får oss att se smalare ut, push-up-bh och de där jeansen som framhäver rumpan lite extra.

Vem är det egentligen som har bestämt vad som är vackert eller inte? Och vem har satt upp regler för hur vi ska se ut för att bli accepterade av samhället?

Att vara lika smal som modellerna på sociala medier och reklambilder är en trend, men ska vi verkligen låta en trend gå så långt att den leder till att osäkra tjejer får ätstörningar?

Jag själv älskar att träna, det är en del av min livsstil, men det är stor skillnad mellan att vara hälsosam och att tvinga sig själv till gymmet på grund av att man känner att man måste förbättra sin kropp.

Kan vi lämna kroppshetsen i 2015 tack?

Träna för att du tycker det är kul och för att må bra, inte för att följa samhällets regler om hur du ska se ut.

Mår du bra på insidan så kommer det synas på utsidan.

Emelie Smolle

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.