Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5071
reaktioner idag

Svenska män, ni är minst lika skyldiga som männen i Köln

Debattören: Just de män som höjer rösten nu om incidenterna i Köln och Stockholm, är desamma som står för dessa hot mot våra egna svenska tjejer i Sverige.

Elaf Ali tycker svenska män har lika stor skuld som förövarna i Köln.

"Men kanske lyser engagemanget med sin frånvaro då, för att just de män som höjer rösten nu om incidenterna i Köln och Stockholm, är desamma som står för dessa hot mot våra egna svenska tjejer i Sverige?".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den gemensamme nämnaren är män. Det är lätt att peka finger åt andra och känna sig bättre själv. Det är inte kvinnor från Nordafrika som är de utpekade misstänkta för de sexuella övergreppen i Köln eller de nertystade incidenterna i Stockholm, det är män. Det är i princip alltid män. Svarta män, vita män, skäggiga män, unga män, vilken sorts män du vill.

Som tjej i Sverige blir man utsatt för sexuella trakasserier från tidig ålder. När det senast hände på min arbetsplats och jag gick vidare med det till ansvarig chef fick jag höra: "Du får väl säga ifrån". Inte att han absolut inte ska säga eller göra så.

För vi har väl vant oss att det är så män gör. Från att vi är små, så "retas" de bara med oss och det tänket följer med in i vuxenlivet. Svenska män är inte immuna mot taskig kvinnosyn, det är varje fikapaus på varenda arbetsplats i Sverige ett bevis på.

Vi blir sexualiserade innan vi förstår vad det betyder. Vi blir sedda som kvinnor medan vi fortfarande känner oss som barn. Vi får blickar och kommentarer från äldre män innan vi ens är byxmyndiga. Vi måste alltid vara på var vakt, alltid ha koll på vår omgivning sökandes efter möjliga hot.

Det i Köln är unikt för att det drabbade så många tjejer under en och samma kväll på samma plats. Men det är också det enda unika.

Jag förstår att SD-sympatisörer, vill se detta som ett Mellanöstern-problem. Men det är universellt och de har så mycket mer gemensamt med dessa män än jag någonsin kommer ha, trots att jag och dem kommer från samma del av världen.

Ni kan vända och vrida på det hur mycket ni vill, men det går alltid tillbaka till att det är män som är förövare. Och kvinnor som är de utsatta. Det blir inte tydligare än så.

Detta engagemang som svenska män nu visar upp hade jag älskat att se när så många kvinnliga journalister gick ut i media och berättade om det hat och hot de möts av varje dag i inkorgen enbart för att de är kvinnor.

Eller när tjejer som Isabella Löwengrip och Zara Larsson utsätts för hot och kränkningar för att de tar plats och inte ursäktar sig att de är kvinnor. Eller när kvinnliga politiker och sportjournalister bedöms så mycket hårdare just för att de är kvinnor.

Men kanske lyser engagemanget med sin frånvaro då, för att just de män som höjer rösten nu om incidenterna i Köln och Stockholm, är desamma som står för dessa hot mot våra egna svenska tjejer i Sverige?

Ni bryr er inte ett dugg om kvinnorna och deras rättigheter, detta passade bara bekvämt in i er politiska agenda. Ni är precis lika vidriga som de männen ni klagar på, och innerst inne vet ni om det själva.

Elaf Ali

Håller du med?

Mer:

Lösningen är inte att flytta på tjejerna och låta tafsarna fortsätta