Leo Gerdén (CUF) och John Hultengård (CUF) tycker till om flyktingkrisen.
1 av 3
Leo Gerdén (CUF) och John Hultengård (CUF) tycker till om flyktingkrisen. - Foto: Privat/Privat
Leo Gerdén.
2 av 3
Leo Gerdén. - Foto: Privat
John Hultengård.
3 av 3
John Hultengård. - Foto: Privat

Så här borde vi göra i stället för att stänga gränserna

Centerpartister: Ett stort antal ensamkommande söker sig till Sverige för att börja ett nytt liv. I detta läge måste vi ta ansvar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leo Gerdén är 13 år och aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund. Följ honom på Instagram.

John Hultengård är 20 år och aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund. Följ honom på Twitter.

Riksdagen har klubbat igenom regeringens förslag om att inskränka asylrätten genom att införa id-krav. Detta med ett enda syfte: att minska antalet asylsökande. För att få ner antalet vill de skicka hem ensamkommande flyktingbarn och försvåra för familjer att återförenas.

En av de främsta anledningarna till att dessa reformer genomförs är att det inte finns bostäder till alla ensamkommande och att dessa är för dyra. Men det finns flera vägar att gå för att minska kostnaderna för dessa, och inte skicka tillbaka barn till kriget i Syrien, som de nya lagarna faktiskt innebär.

Det som har skapat denna orimliga situation är i första hand inte flyktingarna, utan det är dagens orimliga system. För varje ensamkommande flyktingbarn kan det kosta uppemot 80 600 kronor per månad och barn. På ett år blir det nästan en miljon kronor per ensamkommande. Detta är en oerhört hög summa som går att minska.

Pengarna vi tjänar på att minimera kostnaderna kan vi prioritera på att hjälpa barnen att bearbeta sina upplevelser och sedan etablera sig i Sverige. Detta skulle alla parter tjäna på i längden.

I stället för att som regeringen och Sverigedemokraterna stänga gränserna bör vi först titta på hur vi kan effektivisera och minska kostnader. Vi bör titta på alternativa boenden som att erbjuda privatpersoner att öppna sina hem. Detta är en stor möjlighet att lösa bostadskrisen för ensamkommande flyktingbarn.

Att låta dessa barn bo hos en svensk familj skulle både ge tak över huvudet och möjlighet att integreras och lära sig språket. De kan få bo hos en tillfällig familj innan de antingen kan återförenas med sin egen eller själva ta sig ut i arbetslivet och få möjligheten att stå på egna ben.

Om regeringens retorik om att vi inte har plats beror okunskap eller populism är fortfarande en gåta. Det som sätter käppar i hjulen för denna medmänskliga handling är regler och ett system som inte är verklighetsanpassad.

Regeringen vägrar dock ändra i detta orimliga mottagningssystem som håller på att kollapsa på grund av att det inte är anpassat till verkligheten, men att stänga gränsen är de däremot villiga att göra.

Dagens system lägger boendeansvaret på Migrationsverket vilket gör att de inte kan granska enskilda hushåll med ett få antal bäddar. En möjlig lösning skulle vara att låta kommunerna lösa boendefrågan. Om kommunerna skulle få ta hand om boendet skulle Migrationsverket inte överbelastas och varje individ skulle få ett bättre mottagande.

Detta är nyckeln till en lyckad integration. Alla ensamkommande flyktingbarn behöver inte bo på extremt dyra HVB-hem för 80 600 kronor i månaden. Regeringen har snabbprocessat igenom förslaget om att stänga gränser, men har inte hunnit titta på det som verkligen är viktigt, att minimera kostnader så att Sverige kan fortsätta vara det öppna land vi var fram till den 4 januari.

För nu är Sverige inte längre det vi alltid varit, ett öppet och humant land. Vi står dock inför en unik situation. Ett stort antal ensamkommande söker sig till Sverige för att börja ett nytt liv. I detta läge måste vi ta ansvar.

Det regeringen nu har gjort är att lura dessa barn och lämnat de i ovisshet där de inte vet om de kommer kunna träffa sin familj igen. Att låta privatpersoner öppna sina hem för ensamkommande flyktingbarn skulle spara pengar och integrera människor i det svenska samhället. Det är dags att modernisera Sveriges asylmottagningssystem.

Leo Gerdén,
Aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund

John Hultengård,
Aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.