Torsdag 5 Aug
Stockholm

Du som är man, minns du när din killkompis blev tafsad på av chefen?

Linn Svansbo skriver brev till alla män.
1 av 3
Linn Svansbo skriver brev till alla män. Foto: Privat/TT
Linn Svansbo.
2 av 3
Linn Svansbo. Foto: Privat
"Du ska inte säga "inte alla män" och du ska inte säga att vår sanning inte är din sanning".
3 av 3
"Du ska inte säga "inte alla män" och du ska inte säga att vår sanning inte är din sanning". Foto: NTB scanpix

Debattören: Minns du alla gånger du gått över till andra sidan gatan för att slippa möta den där gruppen tjejer som ropat, visslat och skrikit efter dig? De som sedan kallat dig slampa när du inte visat uppskattning för deras komplimanger?

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linn Svansbo är ursprungligen från Örebro men bor nu i Stockholm. Hon är en 24-årig feminist, mamma och operativ chef.

Hej, man.

Kommer du ihåg den där gången när du var 8 år gammal, och blev slagen av de 8-åriga tjejerna i klassen? Minn du att du pratade med dina lärare om det, som förklarade att tjejer gör så ibland när de gillar en kille men inte vet hur de ska säga det?

Eller minns du den där gången du gick i åttan och satt i polisförhör eftersom din killkompis blivit våldtagen av en fyra år äldre tjej?

Minns du den där gången när du drog igång ett stort välgörenhetsevent mot kvinnors våld mot män, och fick mailinkorgen fullproppad av mail från kvinnor i alla möjliga åldrar - som ville dejta dig, ligga med dig eller våldta dig?

Eller alla de gånger du låtsats varit tillsammans med din tjejkompis när ni varit på krogen, eftersom det varit det enda sättet att få tjejerna på krogen att sluta trycka sitt skrev mot dig, ta på din rumpa och stoppa händerna innanför din tröja?

Minns du alla gånger du bett dina killkompisar ringa dig när ni skiljts åt efter en utekväll, så att ni kunnat ha varandra i telefonluren när ni gått hem? Och de gånger du inte gått med på det utan tvingat dem att sova hemma hos dig istället, eftersom ni båda varit för rädda för att gå hem?

Minns du alla gånger du gått över till andra sidan gatan för att slippa möta den där gruppen tjejer som ropat, visslat och skrikit efter dig? De som sedan kallat dig slampa när du inte visat uppskattning för deras komplimanger?

Kommer du ihåg alla dina killkompisar som blivit erbjudna jobb mot sexuella tjänster, som ofredats av äldre kvinnliga chefer, som våldtagits i tvättstugan, blivit kallade horor när de sagt nej till sex, blivit kallade horor när de sagt ja till sex, som vaknat på en fest av att en tjej tagit av dem kläderna, och som blivit fotade och uthängda på nätet när de gett en tjej oralsex?

Nej, man, det gör du inte. För det här var inte din uppväxt. Det var min, och mina vänners. Så när vi säger att det här är ett problem, då ska du inte käfta emot. Du ska inte säga "inte alla män" och du ska inte säga att vår sanning inte är din sanning.

Du ska inte säga att vi är enstaka händelser, du ska inte kalla oss radikala och du ska inte säga att vi överdriver. Du ska tro på oss, och du ska göra allt du kan för att ändra på världen. Nu.

Linn Svansbo

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela