Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad ger dig rätten att tafsa och våldta?

1 av 3

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Privat

Debatt | 14/01/2016 08:42

Debattören: Tänk om det var ombytta roller? Tänk om vi bara kunde acceptera och följa lagen? Tänk vad många människor som skulle slippa ha traumatiska minnen från hot, misshandel och sexuella övergrepp.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vem tror sig ha rätten till och förgripa sig på någon, mot hens vilja? Vad är det som får en person rätten att slå, våldta och eller hota någon annan? Som om det vore en självklarhet att det vore 100 procent lagligt? Vad är det som gör att kvinnor alltid tvingas bli offer? Vem ska överhuvudtaget behöva vara ett offer? Ingen. Det är helt absurt.

Ja, de manliga könet kan också tvingas bli offer. Det här är ingen hat-kampanj till er män. Det här är en uppfriskande artikel om hur det faktiskt ser ut. Det är ingen bluff. Det är tyvärr sanningen. Vi måste lära oss att inte acceptera att det här okej. Det är ju självklart eller? Varför är det då så många av de kvinnliga könet som tvingas bli offer, gång på gång?


Varför vågar inte föräldrarna skicka sina döttrar för och få ett bättre liv till exempel i Sverige? Det är för farligt. Man vågar inte skicka sin döttrar på grund av det höga riskerna att de bli våldtagna och trakasserade på vägen. Enligt Migrationsverket togs 21 232 stycken pojkar emot och endast cirka 2 000 stycken kvinnor under 2015.

För att tala om reportagen på Expressen där man får följa ett antal människor som fötts med harmynt eller liknande och som nu får en operation beviljade, vilket strålande projekt! Det enda som gör mig så brutalt arg och ledsen är tre meningar:

"Flickan kom från by där man hade behandlat henne värre än boskap. Kvinnorna hade kastat sten och männen och pojkarna hade förgripit sig på henne. I grupp, gång efter gång". Menar ni på allvar att den här flickan på grund av hennes utseende är dömd till och bli ett offer?

Kvinnoattacken i Köln under nyårsafton får mig och fundera mer och frågan gör ont i mig. Kvinnorna sa ju nej. De skrek. De ville inte ha era händer tafsande på sig. Vad ger dig rätten till och fortsätta då?

Tänk om det var ombytta roller? Tänk om vi bara kunde acceptera och följa lagen? Tänk vad många människor som skulle slippa ha traumatiska minnen från hot, misshandel och sexuella övergrepp. Tänk om kvinnor på kvinnojouren minskade?

Tänk vilket framsteg det skulle vara. Tänk om vi vågade vara lite tryggare, både som man, kvinna, pojke och flicka? Tänk om vi slutade få för oss att vi har rätten att slå, våldta eller hota någon annan?

Så återigen, vem tror sig ha rätten till och förgripa sig på någon, mot hens vilja? Vi kan inte blunda för att kvinnooffer är mer vanligt än manliga offer, och jag behöver inte ha titeln radikalfeminist för och kunna inse att det här är något vi alla måste fundera på, världen över.

Evelina Björk

Håller du med?