Torsdag 15 Apr
Stockholm

Killar – säg ifrån när ni hör kompisarna skämta om våldtäkt

​Evah Åberg vill att fler män ska ta fajten mot trakasserier.
1 av 3
​Evah Åberg vill att fler män ska ta fajten mot trakasserier. Foto: Privat/NTB scanpix
​Evah Åberg.
2 av 3
​Evah Åberg. Foto: Privat
"Vill ni ha ett samhälle där kvinnor är ständigt rädda?".
3 av 3
"Vill ni ha ett samhälle där kvinnor är ständigt rädda?". Foto: NTB scanpix

Debattören: Våga engagera dig i dessa frågor. Våga prata med dina vänner, dina arbetskamrater, dina barn om detta. Våga stå upp för utsatta kvinnor och låt dem veta att de aldrig bär skulden för ett övergrepp.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evah Åberg är 24 år gammal och jobbar som personlig assistent. Hon brinner för samhällsfrågor, bland annat för att bekämpa psykisk ohälsa.

Läs mer om henne på hennes blogg: http://evahle.se.

Nu vill jag faktiskt rikta ett inlägg åt alla män.

Var står du i frågan om våldtäkt och kvinnors rädsla inför detta? Vill du leva i ett samhälle där kvinnor är rädda för att gå ensam hem när det är mörkt ute?

Vill du leva i ett samhälle där kvinnor behöver gå med försvarsspray i väskan, samtidigt som hon redan har tryckt in siffrorna 112 i sin mobil som hon håller hårt i handen i rädslan om för vad som kan hända? Där hon redan som barn får lära sig vilken klädsel hon ska ha, hur mycket hon får dricka, och hur mycket hon får flörta för att undvika övergrepp?

Jag hoppas att ditt svar blir nej. Jag hoppas att ditt svar blir att du är emot våldtäkter och att kvinnor trycks ned. Min nästa fråga blir då, vad gör du för att vi ska komma till ett sådant här samhälle?

Blir ditt svar att du lyssnar på kvinnor, att du kan ta ett nej och respekterar kvinnor så är det jättebra, men det krävs mer än så. Säger du ifrån när du ser kommentarer på Facebook om den där tjejen som blir kallad hora för att hon hade sex med Kalle i fredags? Säger du ifrån när dina kompisar kanske drar ett skämt som är långt över gränsen? Anmäler du den där personen som hånar tjejen på Facebook till admin?

Vi kan inte blunda för att 98 procent av de som misstänktes för sexualbrott år 2013 var män , enligt BRÅ. Detta innebär inte att alla män är dåliga eller att alla män är våldtäktsmän, för det finns jättemånga fina och bra män där ute.

Men för att vi ska kunna minska denna siffra måste ni bra män engagera er i dessa frågor. Säga ifrån när ni hör att andra män skämtar om våldtäkt. Säga till när andra män tafsar på en tjej på krogen. För jag är säker på att ni bra män där ute inte anser att det är särskilt manligt att kränka, tafsa på eller håna en kvinna, men just nu är det så samhället ser ut.

Ni bra män måste våga ta debatten, ni måste våga fråga er själva vilken typ av samhälle ni vill leva i. Vill ni ha ett samhälle där kvinnor är ständigt rädda? Där de hela tiden måste skydda sig för ett eventuellt övergrepp, och hela tiden måste bli uppfostrade med vad vi ska göra för att undvika att bli våldtagna?

Jag hoppas och tror att du är lika mycket emot det här som jag är, men då måste vi arbeta tillsammans för vi är alla en del av samhället och hur samhället är beror till en stor del på oss.

Våga engagera dig i dessa frågor. Våga prata med dina vänner, dina arbetskamrater, dina barn om detta. Våga stå upp för utsatta kvinnor och låt dem veta att de aldrig bär skulden för ett övergrepp.

Vi alla har ett ansvar för hur samhället ser ut. Man som kvinna, ung som gammal, ljus som mörk, fattig som rik. Om du som man vågar ta debatten kan du påverka många andra män där ute och vi kan förhindra att fler blir utsatta för olika sorters övergrepp.

Vi kan se tecken i tid, vi kan påverka, vi kan motverka men då måste vi jobba tillsammans. Vi behöver fler män som vågar ta debatten om våldtäkt, trakasserier och kränkande skämt.

Evah Åberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela