Söndag 18 Apr
Stockholm

Man behöver inte äta gojismoothie till frukost för att vara en bra vegetarian

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Hanna Lidström: Vi måste börja släppa ut mycket mindre koldioxid, och äta mycket mindre kött. Vi måste INTE allihopa bli helveganer som älskar yoga, fermenterad böndryck och spirituellt trumspelande.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Hanna Lidström är språkrörskandidat för Grön Ungdom.

Många blev glada när SVT lanserade nyheten om ett vegetariskt matlagningsprogram. De flesta är överens om att vi måste minska vår köttkonsumtion, som har ökat med 40 procent sedan 90-talet och är en av de enskilt största klimatbovarna. Men många blev också besvikna av det första avsnittet av Vegorätt, där mat utan kött målas upp som något i princip ouppnåeligt som kräver minst ett halvårs studerande av grönkålsdyrkande.

På Vegorätt verkar det som att för att vara vegetarian eller bry sig om miljön måste man drömma om nyttiga smoothies, älska oblekt linnetyg, kunna prata med hästar och vara helt och hållet genomgod.

Bilden av “vegetarianen” som Vegorätt späder på spiller lätt över på politiken. Många tror att de inte får rösta på eller bli medlemmar i ett parti som driver politik för mindre kött förrän de lever perfekta liv. Det gör trösklarna till politik väldigt höga och är i förlängingen skadligt mot demokratin.

Klimatrörelsen måste vara bred och kunna inkludera alla från flippade veganhippies till moppekillar i mjukisbyxor, medelålders män på landsbygden, slappa hipsterposörer, stela banktanter och fräscha modebloggare. Det finns bara ett krav: att vilja kämpa för en värld där fattiga länder inte behöver ta smällen för våra utsläpp. Vi vill minska köttkonsumtionen med politiska och ekonomiska reformer- för det krävs inte att alla börjar klä sig i stora koftor och fjädrar i håret.

Det är inget fel med att göra yoga eller att äta gojismoothie till frukost, kör på för all del. Men om du hellre vill käka friterad ost och kolla på Netflix, gör det istället. Sen kan vi använda politik för att rädda världen ihop.

Hanna Lidström

Språkrörskandidat Grön Ungdom

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela