De här bilderna måste du sluta gilla på Instagram

- 28/01/2016, 10:19
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT

Debattören: Vi kan hjälpa, förhindra och göra skillnad. Med så lite som att skippa like-knappen eller strunta i att kommentera.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag skickade min lillasyster en länk till en Instagramprofil och det jag såg där gjorde mig så jävla ledsen.

Till att börja med vill jag understryka att detta inte är riktat till tjejen som äger kontot överhuvudtaget - det är till personerna som följer henne, kommenterar, uppmuntrar och gillar hennes bilder.

Det är ingen som har missat träningshetsen, hashtagen #‎beach2015‬ eller reklamerna som syns framför våra ögon vart vi än är om hur man går ner tre kilo på en vecka. Det är en sak, det är inte dit jag vill komma. Det finns redan så många inlägg, artiklar, krönikor - you name it, om att alla tidningar och sociala medier proppar oss fulla med tips för att bli snygga till sommaren.

Nej, det är fortfarande inte konstigt att tjejer och killar svälter sig i dag för att kunna lägga ut en bild i badkläder och tagga #beach2015.

Jag vill dock uppmana er, ni som tittar och gillar dessa kroppar i klädda badkläder eller underkläder, whatever. Att se vad som är hälsosamt och inte. För det som händer på den här unga tjejens Instagram tycker jag är hemskt.

Hon är tydligt undernärd och självsvält är bara en gissning. Personerna som kommenterar på hennes bilder att det är perfektion, drömkropp och gillar varje bild uppmuntrar självklart henne till att fortsätta.

Återigen vill jag understryka att detta inte på något sätt är riktat mot henne personligen. Bara hennes följare. Till oss övriga. Det här är bara ett exempel som jag råkade komma över i dag, det händer hela tiden på betydligt fler Instagramkonton, Facebookprofiler, bloggar. Ni vet.

VI uppmuntrar människor till självsvält och BMI:n på långt under 19 när vi gillar och kommenterar bilder på personer som är sjuka – eller på väg att bli. Det är inte längesen en familjemedlem till mig låg inlagd på sjukhus i flera veckor på grund av självsvält och anorexi.

Jag önskar inte någon det. Varken anhöriga eller offer. För offer är de. De drabbas av en sjukdom som ingen kan stoppa utom de själva. Och hur och varför skulle de vilja "stoppa" det när allt de får höra är att deras kroppar är perfektion eller får 300 likes när de lägger upp en bild i bikini där revbenen syns och armarna är tunna som spaghetti.

VI kan hjälpa, förhindra och göra skillnad. Med så lite som att skippa like-knappen eller strunta i att kommentera. VI måste sluta uppmuntra självsvält bland våra medmänniskor och börja se vad som är hälsosamt och inte.

Så jag ber, och jag uppmanar er. Ta en extra sekund och tänk efter innan ni gillar bilder på undernärda kroppar. Det gör skillnad. Ni gör skillnad. Och kanske förhindrar ni personer och familjer från att spendera sina somrar på sjukhus. Personer som svävar mellan liv och död och familjer som inte kan göra annat än att se på när deras familjemedlem tynar bort. I självsvält.

Cornelia Hallman