Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fanny, 19: I dag börjar jag grundläggande militär utbildning

- 01/02/2016, 11:08
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Thommy Tengborg/TT

3 av 3

Privat

Fanny Clausen: Jag är inte bra för att jag är kvinna, jag är bra, punkt. Kvinnor vill, kvinnor kan och kvinnor vågar. Precis som män.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Jaha, så du ska göra lumpen” säger en bekant och kollar på mig med ögonbrynen så höjda att man tror att de ska smälta samman med hårfästet. ”Det är ju jättebra, speciellt med tanke på att du är tjej!” Här har jag lust att stoppa personen genom att vända ryggen till och lämna rummet.

Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag varit med om att en person lagt till ”för att vara tjej” eller ”eftersom du är tjej” bakom något jag gjort, eller på grund av något jag presterat. Jag är så oerhört trött på att höra att jag är tjej. För jag vet det. Jag vet mycket väl att jag är född utan en snopp mellan benen men blir jämt och ständigt påmind om det ändå.

Det må för många låta som en fånig sak att bry sig om. Jag är tjej och vad spelar det för roll om någon påpekar det? Det ska jag förklara för er.

Du skulle förmodligen väldigt sällan tillägga ”för att vara kille” efter en mening. Om en man exempelvis skulle söka till brandman, förskolepedagog eller finansmäklare skulle det förmodligen aldrig slinka ur dig ”bra jobbat, sök tjänsten, det är jätte bra för framtiden eftersom du är man”. Du skulle troligtvis aldrig heller komma på tanken att tillägga ”det där var sjukt bra för att vara man” efter att en kille berättat om sina mål i livet eller när han talat om hur många kilo han tar i bänkpress.

Detta visar på en struktur i vårt samhälle som inte bara är farlig utan också direkt skadlig. Det är denna struktur som håller tillbaka kvinnor på arbetsmarknaden, som förhindrar jämställdhet i samhället och som gör att kvinnor alltid värderas lägre och måste jobba dubbelt så hårt för att åstadkomma det en man i många fall får gratis, just för att han är man. Ett tydligt exempel på detta är från förra veckan när endast kvinnliga deltagare dök upp för att öppna den amerikanska senaten efter snöstormen som härjat på USAs östkust. Till skillnad från männen lät de sig inte stoppas av snöstormen.

Det är inte enbart i jobbrelaterade sammanhang som detta sker utan det sker även dagligen i det civila livet. Ofta får jag själv höra ”jaha så du kan göra så många armhävningar, det är ju bra för att vara tjej”. Nej, det är inte bra för att vara tjej, det är bra. Eller ”Du var då teknisk, för att vara tjej”. Nej. Det. Är. Bra. Punkt. Detta är en del av strukturen, av normen och av samhället.

Jag är trött på att höra att jag är tjej eller att min prestation är bra enbart för att jag är född till kvinna. Jag är inte bra för att jag är kvinna, jag är bra, punkt. Kvinnor vill, kvinnor kan och kvinnor vågar. Precis som män.

I dag påbörjar jag den största utmaningen i mitt liv. Jag ska göra grundläggande militär utbildning, det som många relaterar till som lumpen. Det kommer bli tufft, det kommer bli jobbigt, det kommer vara utmanande och jag kommer dagligen att jobba dubbelt så hårt som killarna för att få hälften av den respekt de får. Det är inte rättvist, men det är verkligheten.

Fanny Clausen