1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

Inget barn ska tvingas till äktenskap ​– svensk lag ska gälla alla

Sandra Palenryd: Ungsvenskarna, SDU vill att svensk lag ska gälla. Och framförallt vill vi slå vakt om barnens bästa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det kan kännas som någonting självklart för majoriteten av oss. Svensk lag är den vi alla ska lyda under och rätta sig efter. Det är en del av vårt aktade rättsväsen som man ska känna tilltro till för att ha ett välfungerande samhälle.

Förra året skärptes de lagar som gäller barnäktenskap. Åldersgränsen är 18 år och reglerna för dispens är restriktiva. Trots detta vinkades är svenska myndigheter förbi ett incestuöst äktenskap mellan en 14-årig flicka och en 21-årig man, båda asylsökande.

Och det visar sig att det långtifrån var det enda fallet av barnäktenskap. Svensk lag gäller och den gäller alla. Lagen mot barnäktenskap är till för att skydda unga flickor, i praktiken begränsas deras möjligheter till utbildning och personlig utveckling om de gifter sig tidigt. Man kan också diskutera hur stort inflytande en flicka har över valet av partner om hon gifter sig vid 15-års ålder.

Tyvärr har den stora migrationsvågen orsakat förvirring i Sverige. Plötsligt gäller inte våra egna lagar. Vad gäller myndigheter kan man anta att det beror på överbelastning, men socialnämndens ordförande i Uppvidinge, centerpartisten Thomas Lindberg (C), talar klarspråk; “om de kommer hit som asylsökande skall deras kultur gälla”, enligt ett uttalande i Smålandsposten. Vad kommer härnäst? Vilka andra i Sverige kriminaliserade handlingar ska vi ursäkta med att det är OK i andra kulturer? Kanske barnaga?

Problemet är egentligen större än så. Bland migranter, även bland dem som bott här längre tid, råder stor förvirring om svenska lagar, normer och regler.

För det första måste vi vara helt tydliga om vad som gäller i Sverige. För det andra måste vi snarast reglera migrationen så att vi får en ärlig chans att hantera situationen. Och för det tredje måste till exempel socialtjänsten arbeta mer aktivt i de så kallade utanförskapsområdena, där många kvinnor, barn och ungdomar far illa idag.

Ungsvenskarna, SDU vill att svensk lag ska gälla. Och framförallt vill vi slå vakt om barnens bästa. Inget barn ska behöva tvingas till äktenskap, inget barn ska behöva bli våldtagen av sin så kallade ”man”, inget barn ska känna otrygghet eller förvägras en ordentlig utbildning.

Vi kräver att Svensk lag ska gälla alla.

Sandra Palenryd,
Familjepolitisk talesperson för ungsvenskarna SDU

/
SDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.