Fredag 15 Okt
Stockholm

Undersköterskor: Det får vara nog nu – vi kräver rimliga löner!

1 av 2
2 av 2

SUSF: Vi lämnar nu tillbaka offerkoftan som har tvingats på oss undersköterskor till samtliga politiker och till Kommunal. Vi kräver jämställda löner före år 2028. Våra krav är att det börjar NU!

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När vi i Föreningen SUSF blev ombedda att skriva en artikel om undersköterskans usla löner, insåg vi snabbt att vår artikel behöver bli bredare, problematiken är mer mångfasetterad. Det handlar om en yrkesgrupp som under många år aldrig fått ett enda erkännande och sett sig själva som en del i teamet i vården och omsorgen. Det är undersköterskan som får stryk när något blir fel eller när vanvård skrivs med feta rubriker. Gruppen undersköterskor är effektivt tystad i tron av att allt vi gör och av allt vi vill saknar betydelse.

Om vi nu ska ta något positivt efter Kommunals fadäser och den egna egotrippen bland de styrande i Kommunal. Undersköterskan yrkesroll har nu uppmärksammats både vad som gäller vår usla lönebild och arbetssituation. Nu börjar många förstå vad undersköterskan utför i sitt arbete 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, inga helger är heliga! Men fortfarande ligger en dimridå över undersköterskans mångsidiga kunnande.

Mätningar som försäkringskassan gjort mellan år 2012 och som fortsatte under år 2014 visar att Vård- och omsorgspersonal hade fortsatt flest sjukfall under 2014 - totalt 90 000. Det är en femtedel av det totala antalet sjukfall i Sverige. Arbetsbördan tillsammans med neddragningar på tjänster all stress psykiskt och fysiskt tillsammans med katastrofalt dålig lön, eftersatt arbetsmiljö kan vara förklaringen.

Nu har vi kommit till gränsen av vårt tålamod och är trötta på alla oräkneliga fiasko avtal som undertecknas och där inga enkäter eller frågor ställs direkt till undersköterskan. Olika andra dokument som far fram och tillbaka i vårdkarusellen som aldrig frågar efter undersköterskans åsikt utan i slutänden helt handlar om det går att effektivisera och spara mera pengar. I allt detta läggs sedan fler arbetsförpliktelser ovanpå varandra. Undersköterskan trycks på detta sätt längre in i olika mindre utrymmen med fler uppgifter som går bort från den ursprungliga utbildningen.

Vad summan blir är ytterligare lönedumpningar allt går att göra med oss eftersom vi inte har egen yrkesexamen och skyddad titel, vi kan enkelt bytas ut hur som helst mot mindre kvalificerad personal som då blir billigare för arbetsgivaren. Politikerna kan på detta sätt även få in arbetslösa unga i vården t.ex. trainees för att förbättra sin egen statistik och kamouflera problematiken . Detta tänk och dessa handlingar förminskar oss undersköterskor, via härskartekniker omintetgörs undersköterskorna möjlighet till utveckling, inflytande och karriär som kan ge oss en bättre lön. Förhoppningen bland de styrande är att vi förblir tysta.

Vi lämnar nu tillbaka offerkoftan som har tvingats på oss undersköterskor till samtliga politiker och till Kommunal. Vi kräver jämställda löner före år 2028. Våra krav är att det börjar NU! Tiden är nu inne för oss undersköterskor att ställa de rätta kraven.

Tillsammans lyfter vi vården, enade är vi starka, oslagbara och vinnare.

Marianne Stathin, ordförande och specialistundersköterska
Jan Höök, viceordförande och specialistundersköterska
Föreningen för Sveriges alla undersköterskor och specialistundersköterskor, SUSF

Är det dags att något görs för undersköterskorna?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela