1 av 3
- Foto: Privat/Bjorn Larsson Rosvall/TT
Alexandra Wattman.
2 av 3
Alexandra Wattman. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT

Före detta undersköterska: Jag ljög och sa att jag jobbade som strippa

Debattören: Varför heter det ens undersköterska? Kan vi prata om hur degraderande det ordet är? Som att man är konstant under någon, mindre värd. När du som jobbar som undersköterska egentligen är värd allt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mina vänner och bekanta som jobbar som undersköterskor pratar alltid om samma saker när de pratar om sina jobb. De är stolta över arbetet det utför men orden stress, trötthet och underbemanning förekommer mer som regel än undantag. De är slutkörda helt enkelt.

Jag har själv jobbat som undersköterska. Det är det bästa jag gjort - trots dåligt betalt, inhumana arbetsvillkor, att inte kunna påverka sina inhumana arbetsvillkor, trötthet dygnet runt – vilket gör ditt sociala liv lidande, och att vara längst ner på hierarkistegen. Att du riskerar att gå in i den berömda väggen och inte orka ta dig ur sängen på flera månader.

Ett tag orkade jag inte ens säga att jag jobbade som undersköterska när folk frågade ute på krogen eller i andra sociala sammanhang vad jag jobbade med – för jag visste att konversationen efter det skulle dö eller bli stel. Att jag skulle få den där nedvärderande blicken, eller höra de där orden "Men varför gör du inte nåt bättre med ditt liv?".

Och om jag på det la till att jag jobbade inom äldreomsorgen blev det ännu värre: ”Torka gamlingar i röven, vad äckligt”. Jag började säga att jag jobbade som strippa för att det inte resulterade i lika dålig stämning.

I dag vet jag bättre och skulle aldrig någonsin skämmas över att jobba som undersköterska. Tvärtom så skulle jag skämmas för den personen som har en så kass människosyn att man tycker att det är något fult att hjälpa gamla människor med sin hygien.

Jag tycker att undersköterska är ett av de coolaste arbetena i världen och förtjänar all status det kan få. Fatta vad fint och hedervärt att ta hand om sjuka människor, patienter och även deras anhöriga, att axla det ansvar och den fysiska och psykiska förmåga som krävs för att kunna utföra jobbet, möta andra i yrkeskategorier över dig som tror att du har hur mycket tid som helst och att ditt jobb är hur lätt som helst men ändå behålla lugnet.

Att överhuvudtaget kunna hantera en person som sitter och gråter i sina egna nedbajsade kläder över att dennes föräldrar just har gått bort, när det egentligen hände för cirka 30 år sedan men personen upplever det som att hen just fått dödsbudet. När sorgen bara väller över hos personen. Vet ni hur det är?

Man kan liksom inte förstå hur det är om man inte själv har jobbat som undersköterska. Eller när någon vill gå hem till sin man och sitt hus, ta orden i munnen – när någon vill gå hem- fast det hemmet är sålt för länge sen och mannen är död eller har lämnat personen ifråga. När allt som finns kvar är ett vårdhem och ett inhyrt rum som du själv inte kan låsa.

Varför heter det ens undersköterska? Kan vi prata om hur degraderande det ordet är? Som att man är konstant under någon, mindre värd. När du som jobbar som undersköterska egentligen är värd allt.

Du är värd att varje dag få stå på en prispall och ta emot högsta vinsten. Du är värd att varenda gång du säger vad du jobbar med till någon få en applåd. För din enorma kompetens – för alla de saker du klarar av.

Du bemästrar ofta så många olika saker och så många olika yrkeskategorier på kort tid. Du ska ofta vara vårdare, psykolog, kurator, socialhandläggare, frisör, kock, nagelterapeut, krishanterare, massör, brottsutredare, inredare, städare, medlare, pedagog, tekniker, problemlösare och ekonom. På samma gång.

Jag pluggar numer till sjuksköterska. Jag får ofta kommentaren när jag idag berättar vad jag pluggar till: ”Jaha. Då kanske du kan utbilda dig vidare till läkare sen”. Varför tror så många att undersköterskor eller sjuksköterskor är sämre versioner av läkare? Det är vi inte. Vi är tre helt skilda yrkeskategorier även om vi jobbar tillsammans och vi är lika viktiga. Ingen är sämre än någon annan.

Läkare har medicin som huvudområde. Sjuksköterskor har ett eget vetenskapligt huvudområde inom vilket vi är proffs och det är Omvårdnad. Jag vill inte plugga till läkare och därför gör jag inte det – trots betydligt högre lön och status – att bli sjuksköterska med allt vad det innebär är mitt absoluta drömjobb.

Precis som att för vissa är undersköterskejobbet ett drömjobb. Tack och lov för det, för vi kommer med största sannolikhet alla att bli sjuka någon gång och vi kommer med 100 % säkerhet att bli gamla och dö. Varenda en av oss. Och då är det ju fint om någon vill ta hand om oss på ett värdigt sätt, eller hur? Ge oss medicin. Tvätta och lägga om våra sår.

Ge oss mat så vi slipper svälta. Borsta vårt hår. Hjälpa oss att gå om det behövs. Och om vi en dag sitter där, nerbajsade och gråter hjärtat ur oss på sängen därför att våra föräldrar precis dött och våra barn är försvunna. Så kanske nån snäll, kunnig och odömande själ finns där och hjälper oss. Utan att kalla oss för äckliga.

Alexandra Wattman

---

7 debattartiklar på 7 dagar – läs mer om undersköterskornas löner:

Läkare: Vi måste höja undersköterskornas löner – det är dags nu

Undersköterska: Jag vill känna mig behövd – inte överkörd

Undersköterskor: Det får vara nog nu – vi kräver rimliga löner!

Undersköterska: Ge vårt yrke den respekt det förtjänar, nu!

Undersköterskorna har usla löner – vi måste göra något

Vi måste betala de som tar hand om oss – höj undersköterskornas löner!

Läs alla debattartiklarna här: http://nyheter24.se/debatt/underskoterskeloner

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde undersköterskornas löner höjas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.