Fredag 17 Sep
Stockholm

Vera, 15: Sluta ta ifrån oss våra åsikter när vi har mens

Vera Bergman skriver om samhällets syn på mens.
Vera Bergman skriver om samhällets syn på mens. Foto: Privat

Debattören: Det framstår som att vi lever under 1800-talets ramar då kvinnor inte ansågs ha samma mentala förmåga som män. Låt känslorna höras! Med mens eller inte, man eller kvinna – för trots allt ska vi ha samma rättigheter!

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När jag var elva år den 15 mars 2012 fick jag min första mens. Det blev en liten chock, vad skulle det betyda? Skulle jag få DD-kupa och bli en vuxen kvinna om en dag?

Senare insåg jag att man inte skulle få DD-kupa och bli vuxen om en dag. Så jag slutade oroa mig för det skulle inte påverka mitt liv, trots allt så var det bara en fysisk sak som bara skulle leda till lite blod då och då.

Kort sagt skulle det inte påverka mitt liv, eller hur? Nästan alla tjejer skulle ju få mens förr eller senare, så har det ju alltid varit. Men ack så fel jag hade. Om elvaåriga jag hade fått veta den sociala påverkan som kommer en gång i månaden hade jag nog brustit ut i gråt.

Vi lever alltså i ett samhälle då du som menstruerande kvinna fråntas din personliga åsikt och dina känslor, på grund ut av det mest naturliga som finns. Jag var då alltså först med att få min mens i min klass.

En dag hade någon tappat en tampong i klassrummet. Det var åter igen inget som jag tänkte på. Men väldigt fort så började framförallt killarna i klassen att referera med frasen “Du har tappat din tampong, haha mensbarn”.

Som en tjej med mycket attityd så svarade jag ilsket tillbaka att dem betedde sig löjliga och att jag för övrigt inte hade min mens. Då var det första gången jag fick höra “Jag vet att du är arg och sånt men det är ju bara för att du har mens ju. Det är inte på riktigt”. Nu har det blivit mer som ett skämt eller en ursäkt när det egentligen är något som tjejer lider för.

Alltså är mina känslor inte pålitliga på grund utav att min kropp stöter ut ett obefruktat ägg en gång i månaden (som för övrigt är för att våran art ska överleva). Är detta hur vi ska behandla kvinnor? Som ett fenomen utan som inte har en riktig åsikt eller riktiga känslor utan en anledning?

Hör ni hur absurt det låter? Det framstår då som att kvinnor inte har samma rättigheter som män har. Till exempel om en kille är arg får han inte höra “ Asså jag vet att du har mens så det är inte på riktigt att du är arg”.

Det framstår som att vi lever under 1800-talets ramar då kvinnor inte ansågs ha samma mentala förmåga som män. Låt känslorna höras! Med mens eller inte, man eller kvinna – för trots allt ska vi ha samma rättigheter!

Vera Bergman

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela