Onsdag 22 Sep
Stockholm

Minkarna torteras i sina fängelsen - vi måste göra något

Mårten Roslund (MP) vill lägga fokus på minkfarmarna.
1 av 3
Mårten Roslund (MP) vill lägga fokus på minkfarmarna. Foto: Privat/AP
Mårten Roslund (MP)
2 av 3
Mårten Roslund (MP). Foto: Privat
"Djurskyddslagen att alla djur ska skyddas mot onödigt lidande."
3 av 3
"Djurskyddslagen att alla djur ska skyddas mot onödigt lidande.". Foto: Ap

Miljöpartist: Större delen av befolkningen är enig: pälstillverkning är otidsenligt. Ändå fortsätter djuren att lida på svenska minkfarmar. Nu måste S–MP-regeringen påbörja arbetet för att avveckla industrin.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Starkast är kritiken från de som röstar rödgrönt, men också bland liberala väljare vill majoriteten förbjuda farmarna. Motståndet till pälstillverkning har sina skäl. Statliga utredningar såväl som utomstående forskare bekräftar att minkarna plågas av fångenskapen.

Minkar är nämligen inte tamdjur på samma sätt som exempelvis kor; för att må bra behöver de utrymme för både simning och spring. Sådan forskning avfärdas av industrin; gladare djur ger ju mindre klirr i kassan.

Egentligen säger djurskyddslagen att alla djur ska skyddas mot onödigt lidande. Kruxet är att den ambitionen sedan ska konkretiseras i föreskrifter på Jordbruksverket. Där hanteras både kontroll av djurskydd och ansvar för landsbygdens konkurrenskraft, vilket bäddar för målkonflikter. Föreskrifter som hotar att näringslivet slipas bort.

Lobbyisterna på Svensk Mink arbetar för att företagens vinst ska fortsätta prioriteras. Eftersom pälsfarmar skapar både jobb och exportintäkter borde de försvaras av partierna, menar de. Men politikernas moraliska ansvar kan inte så enkelt sopas under mattan. Det är vår skyldighet att bekämpa lidande – även när det inte gynnar samhällsekonomin.

En mer seriös invändning är att hårdare regler kan flytta pälsproduktionen till länder med sämre djurskydd. Miljöpartiet verkar dock för höjda krav i hela EU, och för större hänsyn till djurskydd inom Världshandelsorganisationen (WTO).

När vi säger nej till päls på hemmaplan växer Sveriges trovärdighet i internationella samtal. Den som vill anmärka på andra måste först se om sitt eget hus. I praktiken är det lättare sagt än gjort att stänga minkfarmarna. Ett totalstopp är frestande, men det är troligtvis inte förenligt med grundlagens skydd för näringsverksamhet.

Risken är en process av överklaganden som knappast förbättrar för djuren. En smartare strategi är att skärpa regelverket till den grad att produktionen blir olönsam. I Tyskland och Schweiz har pälsindustrin lagt ned efter sådana krav.

Makten över djurskyddslagen ligger hos riksdagen, där Sverigedemokraterna och Alliansen hindrar all förbättring. Den som vill komma åt pälsindustrin behöver därför ta en annan väg. Miljöpartiet vill koppla ett vetenskapligt råd till föreskriftsarbetet på Jordbruksverket.

Om myndigheten lägger större vikt vid forskarutlåtanden ökar sannolikheten för regler som sänker pälsindustrin. Det ett mindre slagkraftigt förslag – men sannolikt ett som kan påverka på riktigt.

När djurens välmående förhandlas bort ska en grönfärgad regering agera. Nu måste Miljöpartiet och Socialdemokraterna lyssna på det folkliga stödet och inleda arbetet för att avveckla pälsindustrin. Minkarna förtjänar verklig förändring.

Mårten Roslund,
Språkrörskandidat Grön ungdom

Borde minkfarmar förbjudas?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela