Måndag 27 Sep
Stockholm

Sluta upp att dalta med grova brottslingar

1 av 3
2 av 3
Mehtap Cetin.
3 av 3
Mehtap Cetin. Foto:

Debattören: Sverige måste börja ta sitt ansvar och sätta oss icke-kriminella i första hand. Allvarliga brottslingar bör avtjäna straff till fullo och inte bli villkorligt frigivna i förtid.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mehtap Cetin, 23 år, bor i Halmstad men kommer ifrån Stockholm.

Mehtap studerar samhällsanalys och kommunikation med inriktning på Statsvetenskap, vid högskolan i Halmstad.

Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen, blev 2006 dömd för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och våldtäktsförsök. Han dömdes då enbart till 14 års fängelse. Under juli 2015 blev Hagamannen villkorligt frigiven – detta efter att enbart ha avtjänat nio år av sitt straff – trots att Kriminalvården menar att det finns en risk till återfall.

I januari 2002 blev 26-åriga Fadime Sahindal mördad av sin egen pappa. Hans motiv var hedersrelaterat, då Fadime blev mördad eftersom hennes pojkvän var svensk. Hennes pappa, Rahmi Sahindal, blev först dömd till livstid fängelse, men straffet blev sedan tidsbestämt till 24 år. I och med villkorlig frigivning kan han komma ut ur fängelse redan år 2018.

Mattias Flink blev dömd i februari 1995 till livstids fängelse för mord på sju personer och mordförsök på tre. Juli 2010 blev Flinks straff tidsbestämt till 32 år. Beslutet överklagades i december samma år, och tiden för straffet ändrades till 36 år.

Straffet sänktes sedan av Högsta Domstolen till 30 år, och enligt principen om 2/3 strafftid kunde Flink bli villkorligt frigiven efter 20 år i fängelset. För att göra det hela värre blev Mattias Flink frisläppt samma datum som han begick den ökända massakern i Falun.

Hur skulle du känna om ditt barns mördare blev frisläppt?

Vi anser att kriminella som begår allvarliga brott i Sverige får alldeles för milda straff. Mördare och våldtäktsmän daltas med medan offer och deras anhöriga kommer i andra hand. Hur kan detta vara rätt? Villkorlig frigivning är ett hån mot de drabbade när det kommer till allvarliga brott. Brottsoffer bör komma i första hand – inte de som har orsakat sina medmänniskor smärta och emotionellt trauma. Vem ska vi egentligen prioritera?

Resurser läggs på att bevaka och beskydda ökända och hatade (av allmänheten) brottslingar. Hagamannen fick polisskydd efter att många hade uttalat hot mot honom, bland annat i sociala medier. Alla som blir villkorligt frigivna blir övervakade i ett år efter frigivning, och för detta krävs anställda som ska ha lön och resurser.

Varför ska vi skattebetalare stå för kostnaden av att beskydda personer så som Hagamannen? Finns det inte viktigare saker att lägga pengar på, så som skolan, sjukvård, flyktingkrisen och äldreomsorg?

Vissa kanske tycker att alla förtjänar en andra chans i livet, och visst, de som har begått mindre allvarliga brott, så som stöld, inbrott, drogrelaterade brott, etc, förtjänar en andra chans. Men inte massmördare eller våldtäktsmän.

Vi menar att dessa personer har förbrukat alla sina chanser, då de har brutit mot samhällskontraktet på det allra grövsta av sätt. I Sverige innebär livstids fängelse inte livstid, utan det är praxis att livstidsdömda fångar får sitt straff omvandlat till tidsbestämt efter en tids fängelse.

Vi anser att Sverige bör ta efter den norska modellen där dömda kan hållas fängslade så länge de anses vara en risk för samhället och där tiden på straffet kan ökas med fem år åt gången.

Vi tycker också att livstid fängelse faktiskt ska innebära just livstid för de allra grövsta av kriminella handlingar och att villkorlig frigivning ska tas bort helt och hållet. Sverige måste börja ta sitt ansvar och sätta oss icke-kriminella i första hand. Att farliga brottslingar blir fria att röra sig i samhället skapar en känsla av otrygghet.

Vi ska inte behöva känna oss rädda för att bli utsatta för samma typ av brott varje gång vi kliver ut genom dörren. Brottslingar som har begått allvarliga brott bör avtjäna hela sitt straff och ska inte bli frigivna i förtid. Det kommer skapa både mer trygghet och rättvisa i samhället. Därför anser vi att Sverige bör skärpa straffen för de allra värsta av brottslingar.

Mehtap Cetin

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela