Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En fråga LO, varför detta hetsande mot Centerpartiet?

- 11/02/2016, 09:15 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT

Centerpartiet har under de senaste månaderna kommit med flera förslag kring hur man skapar jobb och integrerar människor medan andra partier har försökt skydda ett system före människoliv. Men vilken sida står ni på LO?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under den senaste veckan har debatten mellan LO och Centerpartiet varit hårdare än på länge. Centerpartiet har föreslagit lägre ingångslöner för nyanlända så de kan etablera sig på arbetsmarknaden, LO har då svarat med att påstå att Annie Lööf har gått bananas och sagt att partiet tar till apartheid metoder.

Men vad är det egentligen LO kritiserar för tillfället? Centerpartiet har under de senaste månaderna varit det parti som stått upp för asylrätten. När de andra partierna vacklar och vill göra det svårare för flyktingar att ta sig till Sverige genom att exempelvis införa ID-krav har Centerpartiet protesterat.

När regeringen har börjat skära i RUT-avdraget som har varit en ingång för många utrikesfödda kvinnor att starta företag har Centerpartiet protesterat. När partier från både höger och vänster pratar om att Sverige behöver ”andrum” protesterar Centerpartiet.

Centerpartiet har stått upp för att människor på flykt ska vara de som ska få ett andrum från det hemska de har upplevt, men det har varit en kamp i motvind. För två år sedan stod nästan samtliga partier bredvid oss men nu börjar det bli ensamt. Det alla partier har insett dock är att man inte kan ha en generös migrationspolitisk med det mottagningssystem vi har i dag.

Då kan man göra det bekvämt för sig och göra som de andra partierna och vidhålla vid det gamla systemet, eller så kan man göra som Centerpartiet och försöka ta fram reformationer som gör att vi fortsatt kan vara det humana land vi har varit fram till nu.

Så nu kommer frågan LO, varför denna storm mot Centerpartiet? Samma förslag om lägre ingångslöner har även föreslagits av experter på konjunkturinstitutet med motiveringen ”arbetsmarknadens parter kan bidra till att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden genom att anpassa lägstalönerna’’.

Centerpartiet har under de senaste månaderna kommit med flera förslag kring hur man skapar jobb och integrerar människor medan andra partier har försökt skydda ett system före människoliv.

Vilken sida står ni på LO? Kanske dags att sluta med pajkastningen och börja komma med konkreta förslag för att förbättra integrationen och göra att första jobbet kommer lite närmare.

Anton Sauer,
Ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Malmö