Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skit i snabbtåg – ge våra poliser rimliga löner i stället

- 11/02/2016, 11:30
Christian Leo anser att polisens löner bör motsvara deras faktiska arbete.
1 av 3

Christian Leo anser att polisens löner bör motsvara deras faktiska arbete.

Privat

Christian Leo.
2 av 3

Christian Leo.

Privat

3 av 3

Johan Nilsson/TT

Debattören: Polisens jobb är att försvara lagen, och straffa de som bryter mot den. En låg lön kan i stället demoralisera polisen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polisen tjänar i dag 24 500 kronor i ingångslön som polisassistent, vilket är väldigt lite för deras jobb. Varför ska en hederlig polis tjäna så här lite?

Jo, för att det ekonomiskt. Det är väldigt konstigt att någon som riskerar sitt liv genom att ta på sig uniformen varje dag ska behöva oroa sig om ekonomiska problem. Polisens jobb är att försvara lagen, och straffa de som bryter mot den. Det är ett riskabelt jobb.

En låg lön kan demoralisera polisen, få personen att tänka på annat i tjänst som till exempel hur man ska få ihop ekonomin i hemmet i slutet av månaden. Detta kan distrahera den anställde i fråga och även sänka effektiviteten.

Just i denna oroliga tid så är det konstigt att inget görs åt detta. Enligt en sammanfattning från Polisregion Syd så har antalet anmälda i region syd gått upp med 31 procent gentemot statistiken 2006. I Polisregion Syd så ingår Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Skåne län.

Polisen är underbemannad och folk slutar. Den fjärde januari 2016 så infördes gränskontroller mot Danmark och därmed spred ut de få poliserna som redan fanns.

Motargumenten mot detta kan vara att polisen kan bli ineffektiv av en för hög lön, när man har ett jobb som kräver kreativitet och att det blir svårt från ett ekonomiskt att höja lönerna. Alternativt att brotten bara har ökat.

För det första så är det inte sant att vi inte har råd, för vi har råd med snabbtåg mellan Malmö-Göteborg-Stockholm som beräknas kosta 190-200 miljarder kronor. Prioriteringarna är helt av, för polisen är ett samhällsproblem och snabbtåg är en dröm.


För det andra så har polisens personal minskat, och även om brotten har stigit så sänker det deras antal anställda gentemot brott som pågår.

Polisens effektivitet angår alla, inte snabbtåg. Höj lönerna istället.

Christian Leo