Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sluta ge er på min mamma och hennes kollegor – de räddar våra liv

- 12/02/2016, 07:55
  Ambulanssjukvårdarna förtjänar inte hot och våld när de helt enkelt gör sitt jobb. Ett viktigt jobb som innebär att rädda liv, menar Tove Gustafsson.
1 av 3

Ambulanssjukvårdarna förtjänar inte hot och våld när de helt enkelt gör sitt jobb. Ett viktigt jobb som innebär att rädda liv, menar Tove Gustafsson.

Tove Gustafsson.
2 av 3

Tove Gustafsson.

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Tänk om någon nära dig skulle råka illa ut och behöver tillkalla en ambulans. Och du får veta att det kommer dröja längre tid än vad personen i fråga har råd med, för den närmsta har nämligen blivit vandaliserad.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under ett par veckor nu har jag fått höra och läsa om hur folk runt om i landet förstör ambulanser eller på något sätt förstör för sjukvårdare inom ambulansen.

Jag har fått nog. För några veckor sedan visade min mamma en artikel från Aftonbladet där rubriken lyder ”Plötsligt står en kille och kissar ner på oss”. När jag sedan läser den artikeln och de kommentarerna som personalen får så börjar ilskan inom mig växa, men jag försöker tänka att: Jaja det var en engångshändelse.

Det var det inte.

Jag ser också artiklar om att fackförbundet Kommunal flaggar för att hot mot medlemmar inom ambulanssjukvården ökar, samt att någon tycker att hot mot ambulanspersonal ska innefatta samma som hot mot tjänsteman. Det tycker jag absolut de ska bli, det är inte mer acceptabelt att ge sig på sjukvårdare.

Vart i hela friden är världen på väg? Ambulanspersonal? Jag tänker på alla möjliga situationer som min mamma och hennes kollegor utsätts för när de jobbar. Dag som natt.

Jag försöker tänka ut en vettig förklaring till detta oacceptabla beteende, som nu har blivit ett stort problem runt om i Sverige. Finns ingen. Det måste få ett slut! Det räcker nu!

En ambulans blir tillkallad när en nödsituation uppstår, oavsett hur allvarlig den är så är den i behov av en hjälpande hand. Det kan handla om liv och död i många fall.

De släpper allt de håller i. Jobbar nätter utan sömn. Jobbar dagar utan lunch för att alltid finnas tillgänglig till Sveriges befolkning när någon behöver hjälp.

De tjänar inte ens hälften av vad de förtjänar med tanke på vad de gör för människan, men trots det så har de ett hjärta bundet till att hjälpa och rädda människor. Hjälpa till med allt de kan, så snabbt de kan oavsett vart.

De säger aldrig ”Nej vi skiter i det här, jag har inte ätit så personen i fråga får klara sig utan hjälp”. Det händer inte! Så varför förtjänar dom att bli kissade på, bli kallade fula ord och råka ut för hot?

De är hjältar, jag är ett stort fan av dem och deras yrke. Tänk om någon du känner, någon nära dig skulle råka illa ut och behöver tillkalla en ambulans. Och du får veta att det kommer dröja längre tid än vad personen i fråga har råd med för den närmsta har nämligen blivit vandaliserad.

Det får inte vara så och det är inte acceptabelt. Jag behöver nu sitta hemma och vara orolig för att min mamma, som i vanliga fall kan vara en räddande ängel till någon annan, kan bli skadad själv på jobbet. Det är hemskt.

Jag bryr mig inte om bortförklaringar eller ursäkter. Det finns inga ursäkter. Det räcker nu.

Tove Gustafsson