1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En vanlig relation skulle döda mig

Jonathan Lundberg: Ska ett förhållande handla om att dölja sig själv och framhäva en slätare, tristare version som gör allt för att verka superharmlös?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Lundberg är 20 år. Han läser ekonomi på Lunds Universitet, arbetar på Blekinges lokaltidning Sydöstran och driver bloggen: http://skriftsomgift.wordpress.com

"I just wanna be your lover baby, I don’t wanna be your boss" sjunger Bob Dylan i It Takes A Lot To Laugh, It Takes a Train To Cry. I mitt tycke ett av hans klenare verk från Highway 61 Revisited, men den enskilda raden betyder mycket för mig.

Expressen skrev för ett tag sedan en guide för hur man smsar sin pojk/flickvän jämfört med hur man smsar sin bästa kompis. I kort handlade det om att man ska dra vita lögner för sin partner: är du full så låtsas du vara nyktrare, gör du något lökigt låtsas du göra något intressantare och gör du något dumt så låtsas du att sitta hemma hos en kompis och titta på film.

Ett exempel var:
Till bae: “Det blev lite väl mycket i går, men nu är det hur lugnt som helst. Ska vi fika sen?<3”
Till BFF: “HAHAHA, såg du när jag twerkade på bardisken? Det är ett MIRAKEL att jag inte blev utslängd i går. Typiskt dig att missa sånt här!!!”

Jag hade mycket hellre önskat att min flickvän var bekväm nog att skriva det nedre än att hon kände att hon behövde släta över det och skriva det övre. Om en vanlig relation handlar om att vara så mellanmjölk som möjligt så skulle en vanlig relation döda mig.

Vi vet alla den där kompisen som totalt gör om rösten, säger saker han aldrig hade sagt till sina kompisar eller hon som slätar över allt hon egentligen ville säga för att han inte ska bli svartsjuk. Förhållandet blir liksom en yta som blir supersvår att knäcka, och när båda två kör den där putsade fasaden mot varandra så upptäcker man inte om något är fel förrän det byggts upp så länge i det dolda att det exploderar i ett stort break-up party.

Ska ett förhållande handla om att dölja sig själv och framhäva en slätare, tristare version som gör allt för att verka superharmlös? Om att ljuga om hur mycket man festar eller dricker för att den andre inte ska bli orolig? Om att hålla nere varandra, sluta festa och sluta söka adrenalinkickar? Eller ska det istället handla om att boosta varandra till sina absoluta toppar?

Jag vill ha en flickvän som kan skälla ut mig om något är fel. Som kan säga: “Ikväll ska jag twerka sönder and there’s nothing you can do about it:))”. Som kan säga att: “Nej, jag pallar inte ses ikväll! Jag är trött/sjuk/har andra saker för mig(/ska bajsa - det är viktigare än att träffa dig)”. Whatever.

Jag vill inte att någon ska berätta för mig hur mycket jag ska festa. Hur mycket jag ska… göra vad som helst. Jag kommer som jag är och lämnar dig som du är. Jag behöver inte en barnvakt eller någon att sitta barnvakt åt; jag behöver någon att vara precis lika ärlig mot som mot mina bästa vänner.

För om jag inte kan vara det - passar vi då särskilt bra ihop alls?

Jonathan Lundberg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.