Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjuksköterskorna tar hand om oss – dags att höja deras löner

- 15/02/2016, 15:56
1 av 5

Privat

2 av 5

3 av 5

4 av 5

5 av 5

Debattörerna: Att skylla på den långsamma väntetiden på akuten beror på personalbristen. Vi har ingen annan än den låga lönen att skylla på. En löneförhöjning kan väcka stora intressen för yrket och på så sätt täcka personalbristen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan födsel har sjuksköterskor tagit hand om oss och sett till att vår hälsa ligger på topp. Men med låga betalningar kommer inte nästa generation att få samma möjligheter. Låter det inte rimligt att en löneförhöjning kan väcka intresse för sjuksköterskeyrket?

Efter tre års studerande och i genomsnitt åtta arbetstimmar om dagen lever de i underskattningar. Varje dag bevittnar de händelser som alltid kommer bevaras som ett färskt minne och ger dem psykiska samt sociala biverkningar.

Förtjänar inte ett sådant yrke mer än 19 000 kronor i medellön efter skatt?

På grund av den låga betalningen är det nu brist på sjuksköterskor. I dagens samhälle arbetar majoriteten för pengar istället för att följa sina drömmar. Detta har lett till brister på sjuksköterskor, som i sin tur kan leda till stora konsekvenser.

Enligt Region Skåne har de använt 94 miljoner kronor endast för att täcka upp personalbristen. Dessa pengar hade istället kunnat gå åt löneförhöjning för våra sjuksköterskor.

Att skylla på den långsamma väntetiden på akuten beror på personalbristen. Vi har ingen annan än den låga lönen att skylla på. En löneförhöjning kan väcka stora intressen för yrket och på så sätt täcka personalbristen.

Dagligen klagas det om den höga skatten som om de inte medför positiva konsekvenser. Skatten ger gratis sjukvård till barn under 18 år och pensionärer över 85 år, men vad spelar en gratis sjukvård för roll om det inte finns någon som vårdar?

Det är dags för oss att betala tillbaka gentjänsterna genom förhöjda löner.

De har tagit hand om oss, nu är det vår tur att ta hand om dem!

Jasmin, studerande

Shahed, studerande

Nina, studerande

Chutikan, studerande