1 av 5
- Foto: Privat
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Sjuksköterskorna tar hand om oss – dags att höja deras löner

Debattörerna: Att skylla på den långsamma väntetiden på akuten beror på personalbristen. Vi har ingen annan än den låga lönen att skylla på. En löneförhöjning kan väcka stora intressen för yrket och på så sätt täcka personalbristen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Jasmin, Shahed, Nina och Chutikan är 16-17 år.

De studerar första året på Jensen gymnasium i Helsingborg.

Sedan födsel har sjuksköterskor tagit hand om oss och sett till att vår hälsa ligger på topp. Men med låga betalningar kommer inte nästa generation att få samma möjligheter. Låter det inte rimligt att en löneförhöjning kan väcka intresse för sjuksköterskeyrket?

Efter tre års studerande och i genomsnitt åtta arbetstimmar om dagen lever de i underskattningar. Varje dag bevittnar de händelser som alltid kommer bevaras som ett färskt minne och ger dem psykiska samt sociala biverkningar.

Förtjänar inte ett sådant yrke mer än 19 000 kronor i medellön efter skatt?

På grund av den låga betalningen är det nu brist på sjuksköterskor. I dagens samhälle arbetar majoriteten för pengar istället för att följa sina drömmar. Detta har lett till brister på sjuksköterskor, som i sin tur kan leda till stora konsekvenser.

Enligt Region Skåne har de använt 94 miljoner kronor endast för att täcka upp personalbristen. Dessa pengar hade istället kunnat gå åt löneförhöjning för våra sjuksköterskor.

Att skylla på den långsamma väntetiden på akuten beror på personalbristen. Vi har ingen annan än den låga lönen att skylla på. En löneförhöjning kan väcka stora intressen för yrket och på så sätt täcka personalbristen.

Dagligen klagas det om den höga skatten som om de inte medför positiva konsekvenser. Skatten ger gratis sjukvård till barn under 18 år och pensionärer över 85 år, men vad spelar en gratis sjukvård för roll om det inte finns någon som vårdar?

Det är dags för oss att betala tillbaka gentjänsterna genom förhöjda löner.

De har tagit hand om oss, nu är det vår tur att ta hand om dem!

Jasmin, studerande

Shahed, studerande

Nina, studerande

Chutikan, studerande

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.