Shamm, 16: PKK är inte terrorister – ta bort dem från terrorlistan

- 18/02/2016, 10:18 -
Shamm Salih skriver om förtrycket om kurder.
1 av 3

Shamm Salih skriver om förtrycket om kurder.

Privat/Ap

Shamm Salih.
2 av 3

Shamm Salih.

Privat

"För PKK är inte ett hot mot världen, de är bara ett folk som vill bli rättvist behandlade på ett rättvist sätt".
3 av 3

"För PKK är inte ett hot mot världen, de är bara ett folk som vill bli rättvist behandlade på ett rättvist sätt".

Ap

Debattören: Jag är själv ganska medveten om att omvärlden vet hur svårt mitt land har det just nu, men ändå så känns det som om alla bara blundar för det som sker ute i verkligheten.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste tiden har jag märkt att media uppmärksammar mycket om vad som sker i Norra Kurdistan. Tusentals unga kurdiska ungdomar flyr från sina hem upp till bergen för att strida mot den Islamiska Staten (IS).

I flera år har mitt folk drabbats av folkmord,förtryck,våldtäkt och övergrepp. Men ändå tycker jag det görs enormt lite från omvärlden. Vad de flesta svenskarna minns är Halabja ett folkmord som ägde rum mot oss kurder den 16 mars 1988. Målet var bokstavligen att förgöra exakt alla kurder som bodde där. Ungefär 5 000 till 8 000 människor miste sina liv. De drabbade var både kvinnor och män som låg livlösa på gatorna där deras lungor hade förbränts.

Inte bara det, än i dag dör tusentals kurdiska unga soldater ute i kriget. Fler och fler familjer har gråtit på grund av att ha fått in sina söner/döttrar i kistor. Men innan PKK grundades så försökte kurderna på alla möjliga sätt få tillbaka sitt land, men lyckades inte så bra.

Å ena sidan tycker jag det görs enormt lite från omvärlden. I flera år har mitt folk lidit,gråtit och upplevt väldigt mycket under ett kolossalt förtryck men ändå görs inget, då och då får jag upp frågan upp i huvudet om det finns någon lösning på detta problem men när jag väl tänker igen så finns det inte. Eller jo att EU och USA tar bort PKK ur terroristlistan, det kan världen börja med.

För PKK är inte ett hot mot världen, de är bara ett folk som vill bli rättvist behandlade på ett rättvist sätt. FN som kämpar för mänskliga rättigheter borde faktiskt engagera sig mer i detta ämne och se till att mitt folk blir behandlade på ett rättvist sätt för alla människor på denna planet har rätt till att bli behandlad med värdighet.

Jag är själv ganska medveten om att omvärlden vet hur svårt mitt land har det just nu, men ändå så känns det som om alla bara blundar för det som sker ute i verkligheten.

Å andra sidan tycker jag omvärlden inte gör ett bra jobb alls, för om terrorismen hade stoppats så hade de blivit bättre med ekonomin för landet och folket som bor i landet och dessutom skulle färre oskyldiga människor dött, även oron och rädslan över att inte kunna gå ut längre hade inte ens behövt finnas överhuvudtaget.

För det första: Om man stoppar terrorismen så dör färre oskyldiga människor och ju mer färre människor som dör, desto bättre blir det med vården och även flyktingkrisen minskar för samhället.

För det andra: Om man stoppar terrorismen så blir det ju bättre med välfärd för både dom vuxna och barnen. Och ju mer utbildning och ju mer jobb de blir, desto bättre framtid blir det för de mindre barnen i framtiden.

Shamm Salih