Sara-Louise Wittström skriver om feminism.
1 av 3
Sara-Louise Wittström skriver om feminism. - Foto: Privat/TT
Sara-Louise Wittström.
2 av 3
Sara-Louise Wittström. - Foto: Privat
"Det krävs flera starka individer som står upp för dessa viktiga frågor och vågar ta debatten, är du en av dem?".
3 av 3
"Det krävs flera starka individer som står upp för dessa viktiga frågor och vågar ta debatten, är du en av dem?". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Till dig som som tror att feminister hatar män

Debattören: För att vi ska nå ett samhälle där män och kvinnor behandlas lika och har samma förutsättningar krävs en fortsatt kamp och en vilja ifrån samhället som grupp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sara-Louise Wittström är 17 år och elitidrottare.

Båda på sociala medier och av personer i min omgivning hör jag med jämna mellanrum ”Feminismen har gått för långt”. Jag blir arg, ledsen och frustrerad, för jag förstår inte hur en kamp som kämpar för jämställdhet någonsin kan gå för långt. Feminismen har betytt extremt mycket för vårt samhälles utveckling. Kvinnors rösträtt och aborträtten är två bra exempel på det.

Tack vare feministernas kamp har rättigheter som tidigare bara varit till för män även blivit tillgängliga för kvinnor. Vi har inte fått våra rättigheter serverade på ett silverfat, vi har fått kämpa för dem.

Många klankar ner på feminismen för att de anser att ideologin förespråkar manshat och jag kan förstå att det ibland kan kännas så. Män målas ut som en grupp förövare och självklart kan det kännas jobbigt för individen.

Men att feminismen på något sätt skulle förespråka manshat stämmer inte. Ingen feministisk grupp har gett sig på män för att de är just män eller förgripit sig på män sexuellt. Det som feminismen däremot har gjort är att kämpa för ett mer jämställt samhälle och dessutom lyckats på många plan.

Anledningen till att många vägrar att kalla sig för feminister är för att de påstår att det redan är jämställt, att feminismen nu bryr sig om oväsentliga saker. Det stämmer inte.

Även om det enligt lagar och regler är nästintill jämställt i Sverige så är det inte det i praktiken. Kvinnors kroppar objektifieras och sexualiseras på ett helt annat plan än mäns kroppar, att bilder som visar kvinnors bröstvårtor censureras på sociala medier är ett bra exempel på det.

Kvinnodominerande yrken är lågavlönade, det finns inte alls lika många kvinnor som är chefer trots att kvinnor överlag får högre betyg och i samhället lär vi kvinnor hur de ska undvika mäns våld snarare än att lära män att inte använda våld. Det är några faktorer som bevisar att vi inte lever i ett jämställt samhälle än.

För att vi ska nå ett samhälle där män och kvinnor behandlas lika och har samma förutsättningar krävs en fortsatt kamp och en vilja ifrån samhället som grupp. Vi kan inte ge upp nu, när vi har kommit så långt. Vi måste fortsätta kämpa för kvinnorna som kämpade för våra rättigheter för hundra år sen, och för resten av befolkningen som ska ta över efter oss.

Det krävs flera starka individer som står upp för dessa viktiga frågor och vågar ta debatten, är du en av dem?

Sara-Louise Wittström

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kallar du dig själv feminist?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.