Skärp straffet för sexualbrott

- 22/02/2016, 14:47 -
En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier, skriver Daniel Greenwood.
1 av 3

En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier, skriver Daniel Greenwood.

Privat/TT

Daniel Greenwood.
2 av 3

Daniel Greenwood.

Privat

3 av 3

JESSICA GOW/SCANPIX/TT

Debattören: Väljer vi att dalta med den lilla grupp som struntar i att följa lagen så skapar vi fördomar mot den majoritet av nyinkomna som faktiskt vill göra det rätt för sig.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det här är en fråga där mitt förtroende för det svenska rättsväsendet är i botten, i botten. För mig, och jag tror för många andra, så står det klart att vår straffskala är ur funktion.

Jag har alltid förespråkat att samhället bör arbeta förebyggande, att skolelever ska garanteras sexualundervisning, att staten alltid ska stå bakom kvinnojourer ekonomiskt och att vi alltid måste arbeta mot patriarkala strukturer i samhället och näringslivet.

Jag, och många andra, längtar också till den dag då den svenska välfärdsstaten inte upprätthåller och förstärker kvinnor och unga mödrars utsatthet (strukturell diskriminering).

Men inget av detta spelar någon roll så länge vi har ett rättsväsende som gång på gång bagatelliserar sexuella övergrepp. Att fängelsestraffen är låga är inte bara en förolämpning gentemot offren, det är också en direkt säkerhetsrisk för allmänheten.

Bara tanken på att böter skulle kunna kompensera för en våldtäkt är skamlig. Det finns inget skadestånd högt nog i världen för att ersätta den smärta och rädsla som offer för våldtäkt tvingas utstå, att ens föreslå en summa pengar för att kompensera för en våldtäkt är vanhedrande.

Det finns en skamlig faktor som blivit någon slags norm i våldtäktsfall, det är när domstol och domare finner intresse i vad offret hade för klädsel. Om offret var i berusat tillstånd eller om offret sov, som om det hade betydelse.

Dessa faktorer är irrelevanta, en våldtäkt kan inte legitimeras under några omständigheter och detta bör vara en självklar princip för hovrätt, tingsrätt och domarkåren.

Det är ett rent hyckleri av rättsväsendet att uppmana kvinnor och män att anmäla sexualbrott, för att sedan se gärningsmannen gå fri eller tilldelas ett löjligt lågt straff.

Det är ett fullständigt svek från samhällets sida att bagatelliseringen av sexuella övergrepp får fortgå och att förövarna blir behandlade som offer.

Och min fråga är, vad skickar det här för signaler?

Varför ska individer, som utsätts för sexuella övergrepp och fått se gärningsmännen gå fria, över huvud taget hysa någon respekt mot rättsväsendet?

Det är viktigt att poängtera polisens viktiga arbete.

Polisen i Sverige gör ett bra jobb. Sveriges poliskår är en att vara stolt över men jag önskar att polisen faktiskt kunde få göra sitt jobb, utan att begränsas av chefer och myndigheter som helt ärligt inte alls verkar arbeta för allmänhetens säkerhet.

Polisens arbete för ett tryggare samhälle är viktigt och ska därför inte bromsas ner av myndigheter och paragrafryttare. Jag kan bara gissa den frustration som poliser känner när de griper någon för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, för att sedan se gärningsmannen gå fri.

Straffen måste skärpas, daltandet måste upphöra och våldtäktsfall måste leda till fällande domar och rimliga sådana.

Den senaste tiden har incidenter där flyktingmän begått sexuella övergrepp uppmärksammats och det är självklart viktigt att händelserna uppmärksammats. En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier.

Min mamma kommer från Bolivia, från ett av Sydamerikas fattigaste länder, där finns också starka patriarkala strukturer men det betydde inte att hon saknar moralisk kompass.

Hon kom till Sverige, har skaffat arbete och skapat ett liv för sig. Det var hennes vision med Sverige. En vision som antagligen delas med majoriteten av de som väljer att komma till Sverige. Väljer vi att dalta med den lilla grupp som struntar i att följa lagen så skapar vi fördomar mot den majoritet av nyinkomna som faktiskt vill göra det rätt för sig.

Därför anser jag att sexualbrott bör leda till utvisning, detta är inte diskriminering mot flyktingar. Om någonting så skulle ett sådant lagförslag bidra till att bekämpa fördomarna som uppkommit efter händelserna i Köln.

Daniel Greenwood