En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier, skriver Daniel Greenwood.
1 av 3
En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier, skriver Daniel Greenwood. - Foto: Privat/TT
Daniel Greenwood.
2 av 3
Daniel Greenwood. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: JESSICA GOW/SCANPIX/TT

Skärp straffet för sexualbrott

Debattören: Väljer vi att dalta med den lilla grupp som struntar i att följa lagen så skapar vi fördomar mot den majoritet av nyinkomna som faktiskt vill göra det rätt för sig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Daniel Greenwood är 19 år och bor i Göteborg.

Han studerar offentlig förvaltning på Göteborgs universitetet.

Det här är en fråga där mitt förtroende för det svenska rättsväsendet är i botten, i botten. För mig, och jag tror för många andra, så står det klart att vår straffskala är ur funktion.

Jag har alltid förespråkat att samhället bör arbeta förebyggande, att skolelever ska garanteras sexualundervisning, att staten alltid ska stå bakom kvinnojourer ekonomiskt och att vi alltid måste arbeta mot patriarkala strukturer i samhället och näringslivet.

Jag, och många andra, längtar också till den dag då den svenska välfärdsstaten inte upprätthåller och förstärker kvinnor och unga mödrars utsatthet (strukturell diskriminering).

Men inget av detta spelar någon roll så länge vi har ett rättsväsende som gång på gång bagatelliserar sexuella övergrepp. Att fängelsestraffen är låga är inte bara en förolämpning gentemot offren, det är också en direkt säkerhetsrisk för allmänheten.

Bara tanken på att böter skulle kunna kompensera för en våldtäkt är skamlig. Det finns inget skadestånd högt nog i världen för att ersätta den smärta och rädsla som offer för våldtäkt tvingas utstå, att ens föreslå en summa pengar för att kompensera för en våldtäkt är vanhedrande.

Det finns en skamlig faktor som blivit någon slags norm i våldtäktsfall, det är när domstol och domare finner intresse i vad offret hade för klädsel. Om offret var i berusat tillstånd eller om offret sov, som om det hade betydelse.

Dessa faktorer är irrelevanta, en våldtäkt kan inte legitimeras under några omständigheter och detta bör vara en självklar princip för hovrätt, tingsrätt och domarkåren.

Det är ett rent hyckleri av rättsväsendet att uppmana kvinnor och män att anmäla sexualbrott, för att sedan se gärningsmannen gå fri eller tilldelas ett löjligt lågt straff.

Det är ett fullständigt svek från samhällets sida att bagatelliseringen av sexuella övergrepp får fortgå och att förövarna blir behandlade som offer.

Och min fråga är, vad skickar det här för signaler?

Varför ska individer, som utsätts för sexuella övergrepp och fått se gärningsmännen gå fria, över huvud taget hysa någon respekt mot rättsväsendet?

Det är viktigt att poängtera polisens viktiga arbete.

Polisen i Sverige gör ett bra jobb. Sveriges poliskår är en att vara stolt över men jag önskar att polisen faktiskt kunde få göra sitt jobb, utan att begränsas av chefer och myndigheter som helt ärligt inte alls verkar arbeta för allmänhetens säkerhet.

Polisens arbete för ett tryggare samhälle är viktigt och ska därför inte bromsas ner av myndigheter och paragrafryttare. Jag kan bara gissa den frustration som poliser känner när de griper någon för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, för att sedan se gärningsmannen gå fri.

Straffen måste skärpas, daltandet måste upphöra och våldtäktsfall måste leda till fällande domar och rimliga sådana.

Den senaste tiden har incidenter där flyktingmän begått sexuella övergrepp uppmärksammats och det är självklart viktigt att händelserna uppmärksammats. En förbrytare ska straffas oavsett bakgrund eller social status och det finns inga bortförklaringar till sexuella övergrepp och trakasserier.

Min mamma kommer från Bolivia, från ett av Sydamerikas fattigaste länder, där finns också starka patriarkala strukturer men det betydde inte att hon saknar moralisk kompass.

Hon kom till Sverige, har skaffat arbete och skapat ett liv för sig. Det var hennes vision med Sverige. En vision som antagligen delas med majoriteten av de som väljer att komma till Sverige. Väljer vi att dalta med den lilla grupp som struntar i att följa lagen så skapar vi fördomar mot den majoritet av nyinkomna som faktiskt vill göra det rätt för sig.

Därför anser jag att sexualbrott bör leda till utvisning, detta är inte diskriminering mot flyktingar. Om någonting så skulle ett sådant lagförslag bidra till att bekämpa fördomarna som uppkommit efter händelserna i Köln.

Daniel Greenwood

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.