Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi är inte grottmänniskor längre – sluta äta kött

- 22/02/2016, 16:41
Tala om för mig hur detta personliga val att äta kött verkligen är en bra idé, skriver Lisa Bjernhagen i sin debattartikel om köttindustrins miljöpåverkan.
1 av 3

Tala om för mig hur detta personliga val att äta kött verkligen är en bra idé, skriver Lisa Bjernhagen i sin debattartikel om köttindustrins miljöpåverkan.

Privat/TT

Lisa Bjernhagen.
2 av 3

Lisa Bjernhagen.

Privat

"Tala om för mig hur detta personliga val att äta kött verkligen är en bra idé".
3 av 3

"Tala om för mig hur detta personliga val att äta kött verkligen är en bra idé".

TT

Debattören: Förklara för mig hur du kan försvara ditt personliga val att njuta av kött på bordet, och gör det gärna utifrån andra aspekter än ditt ego.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många argument hos de som äter kött lyder: "Det är ett personligt val".

Ja, det kan tyckas. Det är ett personligt val att handla det en vill i affären och att konsumera det en känner för – eller? Glömmer vi någon? Jo just det, individen du äter.

I många fall kan vi prata om personliga val och relatera till att vi gör våra egna val, utan att behöva ta några konsekvenser. Helt riktigt stämmer det in på många områden. Som hur vi vill klä oss, vilken musik vi vill lyssna på och vart vi vill bo.

I den här frågan är det annorlunda. I den här frågan handlar det om att konsumerar någon annans liv. Du har direkt bidragit till en industri som dödar för pengar. Som dödar för njutning och som inte alls har särskilt mycket med personliga val att göra om en tänker efter.

Varken kon, grisen eller fåret har ställt upp frivilligt. Det personliga valet slutar där.

Du köper ett dött djur. Tillagar en kropp som var fullt frisk, som fick sitt liv taget alldeles för tidigt och äter det sedan för att det var din "personliga rättighet". Kan du verkligen argumentera för det här?

Rätten i din handling. Rätten i att äta en ko, men inte hunden som sitter bredvid dig på golvet? Vart går gränsen?

Vi lever i 2016. Vi har kunnat äta spannmål, grönsaker och baljväxter så länge vi kan minnas. Det finns extremt många vegetariska och helvegetariska alternativ att välja bland i frysdisken. Du kan byta ut grisen till en sojakorv och den sammanpressade kon till en vegetarisk burgare. Det finns stora upplagor av mjölk som inte innehåller kalvens föda, ja listan kan göras lång.

Och innan du kommer dit många köttätare brukar hamna: Nej, vi är inte grottmänniskor längre. Vi jagar inte för vår egna mat sedan flera hundra år tillbaka och om du jagar så är det knappast för att du behöver mätta din familj.

Du kanske njuter av en älgstek på hösten, men du behövde knappast skjuta älgen för att undgå svält.

Förutom det personliga valet som involverar friska, levande varelser förstör du indirekt vår planet genom din konsumtion. Köttindustrin maler sakta men säkert sönder vår planet genom att använda resurser vi inte har. Skövling av regnskog för nya farmer och nya uppfödningar samt utsläpp av gigantiska mängder metangas.

Tala om för mig hur detta personliga val att äta kött verkligen är en bra idé. Hur du kan försvara ditt ätande i takt med att planeten jorden utplånas samtidigt som fattiga u-länder går utan vatten för att det behövs så oerhört mycket av världens vatten till köttindustrin?

Förklara för mig hur du kan försvara ditt personliga val att njuta av kött på bordet, och gör det gärna utifrån andra aspekter än ditt ego.

Om du vill att dina barn och barnbarn ska växa upp i en grön värld och att andra delar av världen, där både människor och utdöende djurarter försöker överleva får bestå, är det dags att du börjar göra en förändring.

Det kommer inte ske en dag försent.

Lisa Bjernhagen