Kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden, skriver Tristan Ojanne.
1 av 3
Kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden, skriver Tristan Ojanne. - Foto: Privat/TT
Tristan Ojanne.
2 av 3
Tristan Ojanne. - Foto: Privat
"Sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser."
3 av 3
"Sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser." - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skit i småpengarna – tänk på det som är viktigt i stället

Debattören: Skit i de privata småslantarna nu och prioritera det som är viktigt! Hellre någonstans att bo än ett extra biobesök i månaden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tristan Ojanne är distriktsstyrelseledamot för Ung Vänster Storstockholm och klubbordförande för Ung Vänster Södertälje.

Åtta år av rejäla skattesänkningar för de allra rikaste har satt sina spår. Sjukvårdspersonal som går på knäna, milslånga vårdköer, sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser.

Vi vanliga ungdomar i skolan och på arbetsmarknaden har fått nog. Nu vill vi se en annan politik.

140 miljarder kronor. Så mycket har Sverige förlorat i skatteintäkter de senaste åren. För att sätta detta i relation till något motsvarar denna summa till exempel 1 686 746 platser i grundskolan under ett år, 2 800 000 kejsarsnitt eller 1 750 000 höftledsoperationer.

Men samtidigt som man smulat sönder vårt sociala skyddsnät, skapat arbetslöshet, höjt hyror och sänkt löner har man talat gott om skattesänkningar.

"200 kronor extra i plånboken varje månad!" har vi kunnat höra de borgerliga politikerna mala. Ändå har vanligt folk bara blivit fattigare. För att inte tala om otrygga.

Vi måste komma bort från krona till krona-tjatet och inse varifrån pengar till vår gemensamma välfärd kommer ifrån: skatten.

När vi sänker skatterna så mycket som man gjort under den borgerliga regeringen kommer massor av sjukvårdspersonal att sägas upp, lärare sparkas och skolkuratorer blir varslade.

Vårdköerna blir längre, dagisgruppen större och specialpedagogiken för elever med särskilda behov läggs ner. Ungdomar blir arbetslösa.

Det finns väldigt många saker det här landet skulle behöva: ett nytt miljonprogram, fler sjukvårdsplatser, mer sjukvårdspersonal, fler lärare, en ny järnväg, fler tunnelbanestationer, fler bussturer, fler förskolelärare, fler vårdcentraler, fler fritidsgårdar, fler högskoleplatser, fler lärare i Svenska för invandrare, och en ny regering.

Allt på den långa önskelistan, förutom det sistnämnda, går att fixa med högre skatter. Och då pratar vi inte om någon socialdemokratisk skattehöjning, nej här talar vi om en chockhöjning.

Låt det få svida i Wallenbergs plånbok för en gångs skull. Och kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden.

Skit i de privata småslantarna nu och prioritera det som är viktigt! Hellre någonstans att bo än ett extra biobesök i månaden. Chockhöj skatten! Alla förlorade skatteintäkter måste tillbaka och mer därtill.

Vi orkar inte vänta längre.

Tristan Ojanne,
Distriktsstyrelseledamot, Ung Vänster Storstockholm och klubbordförande för Ung Vänster Södertälje

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.