Skit i småpengarna – tänk på det som är viktigt i stället

- 23/02/2016, 12:57 -
Kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden, skriver Tristan Ojanne.
1 av 3

Kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden, skriver Tristan Ojanne.

Privat/TT

Tristan Ojanne.
2 av 3

Tristan Ojanne.

Privat

"Sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser."
3 av 3

"Sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser."

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Skit i de privata småslantarna nu och prioritera det som är viktigt! Hellre någonstans att bo än ett extra biobesök i månaden.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åtta år av rejäla skattesänkningar för de allra rikaste har satt sina spår. Sjukvårdspersonal som går på knäna, milslånga vårdköer, sjunkande betyg och stora förskolegrupper är bara några utav alla konsekvenser.

Vi vanliga ungdomar i skolan och på arbetsmarknaden har fått nog. Nu vill vi se en annan politik.

140 miljarder kronor. Så mycket har Sverige förlorat i skatteintäkter de senaste åren. För att sätta detta i relation till något motsvarar denna summa till exempel 1 686 746 platser i grundskolan under ett år, 2 800 000 kejsarsnitt eller 1 750 000 höftledsoperationer.

Men samtidigt som man smulat sönder vårt sociala skyddsnät, skapat arbetslöshet, höjt hyror och sänkt löner har man talat gott om skattesänkningar.

"200 kronor extra i plånboken varje månad!" har vi kunnat höra de borgerliga politikerna mala. Ändå har vanligt folk bara blivit fattigare. För att inte tala om otrygga.

Vi måste komma bort från krona till krona-tjatet och inse varifrån pengar till vår gemensamma välfärd kommer ifrån: skatten.

När vi sänker skatterna så mycket som man gjort under den borgerliga regeringen kommer massor av sjukvårdspersonal att sägas upp, lärare sparkas och skolkuratorer blir varslade.

Vårdköerna blir längre, dagisgruppen större och specialpedagogiken för elever med särskilda behov läggs ner. Ungdomar blir arbetslösa.

Det finns väldigt många saker det här landet skulle behöva: ett nytt miljonprogram, fler sjukvårdsplatser, mer sjukvårdspersonal, fler lärare, en ny järnväg, fler tunnelbanestationer, fler bussturer, fler förskolelärare, fler vårdcentraler, fler fritidsgårdar, fler högskoleplatser, fler lärare i Svenska för invandrare, och en ny regering.

Allt på den långa önskelistan, förutom det sistnämnda, går att fixa med högre skatter. Och då pratar vi inte om någon socialdemokratisk skattehöjning, nej här talar vi om en chockhöjning.

Låt det få svida i Wallenbergs plånbok för en gångs skull. Och kära nån ta mina extra två hundralappar om det ger mig kortare vårdköer och bättre utsikt på arbetsmarknaden.

Skit i de privata småslantarna nu och prioritera det som är viktigt! Hellre någonstans att bo än ett extra biobesök i månaden. Chockhöj skatten! Alla förlorade skatteintäkter måste tillbaka och mer därtill.

Vi orkar inte vänta längre.

Tristan Ojanne,
Distriktsstyrelseledamot, Ung Vänster Storstockholm och klubbordförande för Ung Vänster Södertälje