​Marcus Westermark säger att vi kanske har plats fysiskt, men knappast ekonomiskt.
1 av 3
​Marcus Westermark säger att vi kanske har plats fysiskt, men knappast ekonomiskt. - Foto: Privat/TT
Marcus Westermark.
2 av 3
Marcus Westermark. - Foto: Privat
"Tillgänglig fysisk yta är en av förutsättningarna – men långtifrån den mest relevanta".
3 av 3
"Tillgänglig fysisk yta är en av förutsättningarna – men långtifrån den mest relevanta". - Foto: TT

Sverige saknar förutsättningarna för stor invandring

Publicerades: 27 Feb 2016, 13:14, Uppdaterades: 27 Feb 2016, 17:21

Debattören: Det är som att dessa människor lever i någon slags utopisk drömvärld där bostäder bygger sig själva och alla resurser som behövs bara ploppar upp ur marken allt eftersom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Marcus Westermark är konservativ liberal.

Många verkar leva under illusionen att det finns plats för en enorm befolkningsökning bara för att det finns många stora tomma ytor och mycket glesbygd i Sverige, vilket ofta brukar vara ett argument från de som förespråkar en hög invandring.

I grunden ett ad hoc-argument om något. Detta uppvisar dock bara en skrämmande oförståelse kring hur ett samhälle fungerar i grunden.

Eller ett ännu mer otäckt scenario – en medveten illusion skapad för att vilseleda folket. Ett bedrägeri utifrån någon slags malplacerad solidaritet där svenskarna minsann ska försättas i samma krissituation som råder i andra delar av världen.

Oavsett så måste landets medborgare förstå att vi kan inte bara placera människor på åkrar och fält, i skogar, i övergivna landsortsbyar, var det än finns fysisk plats. Vi behöver bostäder, infrastruktur, resurser av alla möjliga slag som behöver byggas upp.

Det måste finnas sjukvård, välfärd, samhällsservice, skolor, vägar, arbetstillfällen... det går inte bara ta hit miljontals människor för att vi har tillräcklig tom fysisk yta som räcker till det. Samhället behöver utvecklas först.

Och som det ser ut just nu, ligger vi back i den samhällsutvecklingen. Vi måste hinna ikapp med den befolkningsökning som redan skett, innan vi kan påbörja en vidare utveckling. Och det tar tid. Det kommer ta åratal, om inte decennier, innan vi överhuvudtaget hunnit ikapp den befolkningsökning som skett de senaste åren, och det gäller bara några hundratusen människor. Tänk då hur lång tid samhällsutvecklingen skulle ta för miljontals människor.

Särskilt eftersom befolkningsökningen till mångt och mycket består av människor från andra kulturella världar, där de till stor del inte förstår hur västvärldens samhällen fungerar. Vår utmaning är mycket större än att bara kunna erbjuda dem någonstans att leva och bo.

Det är med skräckblandad fascination jag hör den oförstående grupp av människor resonera kring att vi verkligen kan ta emot alla som vill hit - inte minst alla de flyktingar som reser genom trygga Europeiska länder för att slutligen ta sig till Sverige, ofta utan något asylskäl överhuvudtaget.

Det är som att dessa människor lever i någon slags utopisk drömvärld där bostäder bygger sig själva och alla resurser som behövs bara ploppar upp ur marken allt eftersom. Att alla dansar på gatorna och det regnar blommor. Att allt ordnar sig om vi bara vill, hur djup grop vi än gräver åt oss själva. Verkligheten fungerar inte på det viset.

Och sedan har vi de som i sina argument agerar likadant, men som är såpass intellektuella människor att det måste ligga någon oärlig agenda bakom resonemangen. Att de förstår vilken kris Sverige skulle försätta sig i, men att de är villiga att låta detta drabba oss. Som en slags revansch på västvärldens tyranni genom historien, som vår generation ska betala priset för.

Det är mycket möjligt att Sveriges befolkning kommer vara dubbelt så stor om, säg, 100 års tid. Men sker det i alltför hög takt kommer samhällsstrukturen och välfärdssamhället att kollapsa. Och då blir det vi som tvingas på flykt till slut. Särskilt om det skapas konflikter och kulturella krockar till följd av ökningen.

Tillgänglig fysisk yta är en av förutsättningarna – men långtifrån den mest relevanta.

Marcus Westermark

/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.