Fredag 30 Jul
Stockholm

Isak, 16: Om jag varit tjej hade jag också varit rädd för att gå ut i mörkret

Isak Sävström tycker till om jämställdhet.
1 av 3
Isak Sävström tycker till om jämställdhet. Foto: Privat/AP
"I en perfekt värld borde inte tjejer vara rädda för att gå ute när det är mörkt. Men jag förstår varför de är det, och jag hade varit exakt lika rädd om jag varit tjej".
2 av 3
"I en perfekt värld borde inte tjejer vara rädda för att gå ute när det är mörkt. Men jag förstår varför de är det, och jag hade varit exakt lika rädd om jag varit tjej". Foto: AP
Isak Sävström.
3 av 3
Isak Sävström. Foto: Privat

Debattören: Hur kan det vara rättvist att om en tjej har sex får hon höra orden hora, lösaktig och slampa samtidigt som killen blir kallad en legend för exakt samma sak?

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Isak Sävström är 16 år och bor i Skåne.

Det vore väl fel att inte introducera mig själv. Mitt namn är Isak, jag är 16 år, jag har brunt hår och blå ögon och jag är av det manliga könet. Jag är kille, pojke, man, kalla det vad du vill.

Men oavsett vilket kön jag har, hur jag ser ut och hur gammal jag än är har jag rätt att ha en åsikt. Jag har rätt att tycka till, och för en gång skull ska jag faktiskt göra det. För nu får det vara nog, nu räcker det.

Runt om i världen behandlas kvinnor sämre än män. Det går inte att sticka under stolen. Bara för att jag är kille betyder det inte att jag kan försvara hur andra män beter sig mot kvinnor. För det går bara inte. Visst kan vi titta oss omkring i omvärlden och då ser vi flickor som blir både könsstympade och bortgifta i tidig ålder.

Men bara för att det finns värre scenario i andra länder kan vi inte sitta på någon obefintlig piedestal och tro att inget händer här i “underbara” Sverige. För allt är inte så bra här heller.

För hur kan det vara rättvist att om en tjej har sex får hon höra orden hora, lösaktig och slampa samtidigt som killen blir kallad en legend för exakt samma sak? Senast jag tittade i min gamla dammiga ordbok betydde inte hora och legend samma sak.

Så varför skulle det då vara någon skillnad mellan killar och tjejer? Jag som kille har inte ens någon bra förklaring. Jag vet inte hur många gånger jag har hört “för det är bara så” som förklaring när jag ställt frågan. Det kanske vart så på 1800-talet men nu är det dags att vakna från koman. Året är nu 2016 och för mig är det helt absurt att detta fortfarande pågår i en så vid utsträckning.

I en perfekt värld borde inte tjejer vara rädda för att gå ute när det är mörkt. Men jag förstår varför de är det, och jag hade varit exakt lika rädd om jag varit tjej.

Varför kan inte vi alla bara respektera varandra? Alla har ju rätt att göra vad de vill utan att få opassande ord spottade på en. För vi alla är ju trots allt människor, kött och blod, och alla människor förtjänar samma förutsättningar i livet, oavsett vad som är innanför byxan.

Till alla er som tror att ni är bättre än någon annan bara för att ni har något mellan benen, det är inte ni, utan det är vi som står upp för jämställdheten som har bollar.

Isak Sävström

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela