Söndag 1 Aug
Stockholm

Är kvinnor sämre företagare än män? Vänstern verkar tro det

Lotta Edholm (L) skriver i debattartikeln om synen på kvinnor och män som företagare, och att vänstern måste sluta sätta käppar i hjulet för just kvinnorna.
1 av 4
Lotta Edholm (L) skriver i debattartikeln om synen på kvinnor och män som företagare, och att vänstern måste sluta sätta käppar i hjulet för just kvinnorna. Foto: Stockholms stad/TT
Lotta Edholm.
2 av 4
Lotta Edholm. Foto: STOCKHOLM STAD
"Män och kvinnor ska ha precis lika villkor på arbetsmarknaden."
3 av 4
"Män och kvinnor ska ha precis lika villkor på arbetsmarknaden.". Foto: TT
"När företagare levererar ska de få lyckas. Oavsett om det gäller ett transportföretag eller en förskola."
4 av 4
"När företagare levererar ska de få lyckas. Oavsett om det gäller ett transportföretag eller en förskola.". Foto: TT

Liberalerna i Stockholm stad: När företagare levererar ska de få lyckas. Oavsett om det gäller ett transportföretag eller en förskola. Det är en liberal politik.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Lotta Edholm är gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.

Är kvinnor sämre än män på att driva företag? I Stockholms stad verkar det som att de ledande vänsterpolitikerna tycker det.

Den senaste tiden har privata äldreboenden och stödboenden tagits tillbaka i kommunal regi i Stockholms stad. Trots att verksamheten varit bra och människorna som använt dem varit nöjda, har entreprenörerna kastats ut.

Men när ett renhållningsföretag inte klarar av att forsla bort sopor, vilket skapat ett uppmärksammat sopkaos, har politikerna tvekat inför att ge böter. Och när ett transportföretag levererar förseningar i flera år får avtalet löpa på utan att någonting egentligen händer.

Skillnaden? Ja, en ledtråd kan vara att omsorgsföretag oftast drivs av kvinnor, medan transport- och renhållningsföretag oftast drivs av män.

Så är kvinnor sämre än män på att driva företag? Såklart inte. Det här handlar om gamla normer och en unken syn på kvinnors jobb.

Kvinnor värderas inte lika högt på arbetsmarknaden som män. Kvinnor tjänar inte lika mycket och är inte chefer i lika hög grad som män. Det arbete som utförs av kvinnor tenderar att värderas lägre.

Vänsterns melodi har varit att arbeten som traditionellt utförts av kvinnor, som städning och barnpassning, är ovärdiga. Kvinnor som startat eget eller jobbar i städbranschen har fått höra att de utför pig-jobb. Och de kvinnor som verkar inom omsorgsbranschen i Stockholm får nu alltså se hur kommunen tar över deras marknad.

Det som nu händer i Stockholm speglar en skillnad i hur liberala feminister och vänstern ser på jämställdhet. Precis som kvinnor och män har lika rätt till utbildning, att förena jobb och familj och att fritt förfoga över ekonomi och livsval, så vet vi liberaler att kvinnor är precis lika kapabla som män till att driva bra företag.

Stockholms stad är en ekonomisk jätte med en budget på tiotals miljarder om året. Vi måste kunna kräva att staden behandlar manliga och kvinnliga företagare som utför tjänster åt den med lika höga krav. När kvaliteten är för låg ska staden sätta hårt mot hårt. När företagare levererar ska de få lyckas. Oavsett om det gäller ett transportföretag eller en förskola. Det är en liberal politik.

Därför kräver Liberalerna att staden titta närmare på hur man behandlar företag. Vi måste få syn på ett eventuellt ojämställt bemötande från de som har makt att fatta beslut om upphandling och företagande.

Män och kvinnor ska ha precis lika villkor på arbetsmarknaden. Vänstern måste sluta sätta käppar i hjulet för skickliga kvinnliga företagare.

Lotta Edholm (L),
Oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela