Linnea Hylén, distriktsordförande CUF Örebro, skriver i debattartikeln om att LUF Väst valde att bifalla de så kallade "juridiska aborterna".
1 av 3
Linnea Hylén, distriktsordförande CUF Örebro, skriver i debattartikeln om att LUF Väst valde att bifalla de så kallade "juridiska aborterna". - Foto: Privat/TT
Linnea Hylén.
2 av 3
Linnea Hylén. - Foto: Privat
"Att man ska ha juridisk rätt att avsäga sig faderskapet så man inte ska behöva betala barnets underhåll. Detta är något som skulle skada barnet, tillika dumförklara fadern."
3 av 3
"Att man ska ha juridisk rätt att avsäga sig faderskapet så man inte ska behöva betala barnets underhåll. Detta är något som skulle skada barnet, tillika dumförklara fadern." - Foto: Christine Olsson/TT

LUF vill låta män göra "abort" – det är inte okej

Debattören: LUF Väst vill göra juridiska aborter lagliga. Att samlag kan leda till barn är något som kan hända alla. Att slippa ta ansvar är inte liberalism. Liberalism är däremot att skydda individens rättigheter och skyldigheter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linnea Hylén är distriktsordförande för CUF Örebro.

Under LUF:s distriktsstämmor 2016 klubbades det igenom ett antal kontroversiella beslut: legalisering av incest och nekrofili. LUF Väst valde att bifalla de så kallade "juridiska aborterna". Det är – enligt dem – en möjlighet för fadern att avsäga sig sitt faderskap fram till vecka 18: samma vecka som en kvinna senast kan göra abort.

Det finns flera problem med förslaget.

Det förstnämnda är ordet som inte speglar det som det är tänkt. En abort leder till att ett foster slutar existera. Det kommer aldrig när det går från foster till barn att skadas av att en förälder är fysiskt, socialt eller ekonomiskt frånvarande.

Däremot är en "juridisk abort" ingen abort. Det är inget foster, utan ett barn som kommer få leva med faderns svek mot barnets rättigheter. Barnkonventionens artikel sju och nio tydliggör detta:

"Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är."

"Barnet ska inte hållas åtskilt från sina föräldrar mot sin vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som inte bor med båda föräldrarna ska ha rätt att träffa båda två regelbundet. "

En juridisk abort är ingen abort. Vi ska inte förväxla individens frihet med att underminera någon annans. Dessutom aldrig glömma att frihet kommer med ansvar. Alla män (eller de med manligt könsorgan) som har samlag med en kvinna (eller någon med livmoder) är fullt medvetna om möjligheten till graviditet.

Inget preventivmedel är 100 procent säkert och om man inte vill bli förälder har man ett val att inte ha samlag som leder till utlösning i slidan. Det finns ingen rättighet att inte ta ansvar, snarare en skyldighet att ta hand om sitt barn.

Det är absurt att dra en parallell mellan en abort och ett avsägande av faderskap, då beslutet ligger på helt skilda premisser.

Marcus Nielsen, ordförande för LUF Väst, säger att man ska ha juridisk rätt att avsäga sig faderskapet så man inte ska behöva betala barnets underhåll. Detta är något som skulle skada barnet, tillika dumförklara fadern.

Att samlag kan leda till barn är något som kan hända alla. Att slippa ta ansvar är inte liberalism. Liberalism är däremot att skydda individens rättigheter och skyldigheter.

LUF Västs förslag skulle tyvärr göra det motsatta.

Linnea Hylén,
Distriktsordförande CUF Örebro

Luf
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.