Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiker ska skita i om vuxna människor röker utomhus

- 04/03/2016, 14:46
Rebecca Weidmo Uvell skriver i debattartikeln om diskussionen kring förbud och rökning på offentliga platser som caféer och uteserveringar.
1 av 3

Rebecca Weidmo Uvell skriver i debattartikeln om diskussionen kring förbud och rökning på offentliga platser som caféer och uteserveringar.

Privat/TT

Rebecca Weidmo Uvell.
2 av 3

Rebecca Weidmo Uvell.

Privat

"Vi ska förbjuda något som är ofarligt för att andra vuxna kan bli frestade."
3 av 3

"Vi ska förbjuda något som är ofarligt för att andra vuxna kan bli frestade."

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Så länge cigaretter är lagliga ska såväl Gabriel Wikström som alla andra klåfingriga politiker hålla sig långt borta från vad jag som vuxen och myndig person gör med mitt liv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går presenterade utredningen om tobak sina resultat tillsammans med folkhälsominister Gabriel Wikström.

Inte oväntat ansåg de att cigaretter ska förbjudas på uteserveringar och på så många platser utomhus det är möjligt. De anser också att all tobak ska säljas under disk, som porrtidningar en gång i tiden såldes. Eller som man i dag säljer olagliga saker.

För vi lever ju i Sverige, landet där vuxna människor inte anses vuxna. Alla minst anser Gabriel Wikström att vuxna är kapabla att leva sina liv själva. Det är nämligen bara det detta handlar om – moralism. Det finns inga forskningsstudier som visar skador orsakade av passiv rökning utomhus, eftersom den i princip inte existerar.

Världshälsoorganisationen WHO konstaterade själva nyligen att utomhusluften är det som är farligt och orsakar bland annat cancer. Utomhusluften i städer är farligare än rökning.

I en artikel i Forbes från 2013 citeras en stor forskningsstudie som inte hittat någon koppling mellan cancer och passiv rökning. Alla hänvisningar i forskningsstudier om sjukdomar på grund av passiv rökning är gjorda på inomhusmiljöer. Inte utomhus.

Den mest citerade rapporten och som USA byggt mycket av sin tobakspolitik på är en studie från 1993, Respiratory health effects of passive smoking som hävdade att 3 000 personer dog varje år på grund av passiv rökning inomhus.

Den siffran används fortfarande på WHO:s hemsida. Problemet är att den 1998 konstaterades av en domare vara helt påhittad. Siffrorna var manipulerade och värdet på studien är därför noll.

Tobaksutredningen hänvisar själva till en rapport från Folkhälsomyndigheten som inte heller kan belägga att passiv rökning utomhus orsakar skador, utan konstaterar istället att ”många vill att rökning förbjuds”. Även detta bygger alltså enbart på moralism och inte vetenskap.

Slutligen vill de även inkludera ofarliga örtcigaretter och e-cigaretter. De sistnämnda producerar vattenånga som rök. De är över huvud taget inte farliga för någon annan än den som röker, och även det är omdiskuterat då inget tjära finns eller förbränning av papper, som är det som är mest skadligt.

Utredningens ordförande motiverar beslutet med att om man tillåter dessa ofarliga cigaretter kommer folk som vill sluta röka bli frestade och folk som inte röker kan lockas att börja röka.

Det handlar alltså över huvud taget inte om någon omtanke om utomhusmiljö här, utan att kontrollera vuxna människors beteende. Vi ska förbjuda något som är ofarligt för att andra vuxna kan bli frestade. En retorik som påminner om exempelvis att kvinnor kan skydda sig från övergrepp genom att klä sig mindre utmanande så männen inte blir frestade.

En helt befängd retorik alltså.

Om man ser till vad minister Wikström sysslat med sedan han tillträdde den 3 oktober 2014 är det just att förbjuda vuxna människor att göra saker som de facto är lagliga som varit hans prioritet, trots att folkhälsa bara motsvarar 11 procent av hans budget. Resten är sjukvård och idrott.

Så länge cigaretter är lagliga ska såväl Gabriel Wikström som alla andra klåfingriga politiker hålla sig långt borta från vad jag som vuxen och myndig person gör med mitt liv. Extra provocerad blir jag av att vi har en mycket allvarlig situation i landet och då ägnar sig regeringen åt sådant här trams?

Hur vore det om ni försökte lösa problemen med bostäder, utbrända socialsekreterare och bristen på lärare istället för att komma med moralkakor inslagna i brunt myndighetspapper till vuxna människor?

Rebecca Weidmo Uvell