Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ge inte män ett frikort för att ligga runt utan att ta ansvar

- 05/03/2016, 11:44 -
1 av 3

Privat/TT

Therèse Molander.
2 av 3

Therèse Molander.

Privat

3 av 3

Christine Olsson/TT

Debattören: Att driva frågan om juridisk abort är att frigöra män från ansvar när det kommer till sex och lämpa över allt på kvinnan.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När LUF Väst föreslår att män ska kunna göra en juridisk abort glömmer de bort en av liberalismens viktigaste grundstenar: med frihet kommer ansvar.

Låt oss vara ärliga: att ha sex är trevligt. Till och med riktigt trevligt. Och när två vuxna individer väljer att, under samtycke, ligga med varandra så är det något fint.

Sex är njutningsfullt och bör inte begränsas till att enbart användas för fortplantning. Människan har genom alla tider gillat att ligga för att det är skönt.

Det har gjort att vi utvecklat sofistikerade metoder för att skydda oss från oönskade graviditeter: p-piller, pessar, spermiedödande krämer, spiraler, p-stavar, kondomer, och dagen efter-piller. Det är fullt möjligt att undvika en oönskad graviditet.

Men sex, skyddat som oskyddat, medför alltid en risk för graviditet. Att ha sex är en frihet, en frihet som kommer med ansvar. Både att vara schyst mot den du ligger med men också ett ansvar att ta ansvar för dina handlingar.

LUF Väst menar att en graviditet är ojämlik och att män inte har något val. Sanningen är den att män i allra högsta grad har ett val. Det valet gör de när de tackar ja till sex och väljer att stoppa in den, fullt medveten om att sex kan leda till graviditet.

Att driva frågan om juridisk abort är att frigöra män från ansvar när det kommer till sex och lämpa över allt på kvinnan.

Dessutom är det något som kan komma att skada kvinnors rättigheter och användas för att trycka på om en abort: ett beslut som aldrig är lätt att ta och än mindre bör tas under press.

Nej, det LUF Väst gör är att försöka ge män ett frikort till att knulla runt utan att behöva ta ansvar för sina handlingar.

Det är liberalism gone bad och bör bekämpas på alla sätt.

Therèse Molander,
Medlem i Kristdemokraterna