Söndag 20 Jun
Stockholm

Saudiarabien bombar skolor och halshugger – varför pratar ingen om det?

Rami Mohammad skriver om Saudiarabien.
1 av 3
Rami Mohammad skriver om Saudiarabien. Foto: Privat/Wikimedia Commons
Rami Mohammad.
2 av 3
Rami Mohammad. Foto: Privat
"Är det moraliskt rätt att låta Saudiarabien komma undan med saker som annars får världen att gå till attack och jobba för regimändring?".
3 av 3
"Är det moraliskt rätt att låta Saudiarabien komma undan med saker som annars får världen att gå till attack och jobba för regimändring?". Foto: Wikimedia Commons

Debattören: Varför får de halshugga folk på öppen gata, och hur kan de använda sig av våld mot civila i Yemen? Frågor som många idag söker svar på!

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Rami Mohammad är debattör.

Visste ni att Saudiarabien i dag är ledande för en koalition på minst tio länder som är ämnad att bekämpa vad de kallar för terror? Samma Saudiarabien som inte bara har visioner om en ISIS-liknande stat där brott bestraffas med offentliga halshuggningar och huggning av händer på de som snattar eller snor. De har på riktigt åstadkommit det som ISIS drömmer om!

Det är ingen hemlighet att Saudiarabien i dag är ett av de rikare länderna i världen, inte heller att USA är allierat med detta odemokratiska halshuggarland. I dag är Saudiarabien aktiva i krig både indirekt och direkt.

I Syrien där de står för stödet av beväpning till olika rebellgrupper vissa med direkt anknytning till al-Qaida. Det ryktas även att de blundat för ekonomiskt stöd som kommit ifrån Saudiarabien via rika handelsmän inne i monarkin till ISIS .

Det direkta kriget som förs av Saudiarabien är kriget och aggressionen mot Yemen och dess folk. Man kan ju undra varför mas media inte talat och bevakat mer av denna konflikt en konflikt som har sin början i det så kallade arabiska våren.

Vad hände? Innan arabiska våren hade Yemen en president vid namn Ali Abdallah Saleh. Saleh var då betraktad som allierad med grannmonarkin Saudiarabien som senare kom att vända honom ryggen. Saleh fick lämna makten och Yemen fick en ny president och Saudiarabien en ny allierad vid namn Hadi Abd Rabou Mansour. I Jemen finns en annan maktfaktor nämligen Houthi-rebellerna som inte gillade det nya läget som hotade deras existens.

Då beslöt sig den avsatta presidenten Ali Abdullah Saleh att ansluta sig till Houthi rebellerna som tidigare var hans fiender då han kände sig sviken av sin tidigare härskare Saudiarabien och då gick de tillsammans till attack mot den nya saudiska vännen i Sanaa som då ropade snabbt på hjälp och undsättning.

Till hjälp kom Saudiarabien och dess koalition. Har det varit till nytta då denna hjälpen ? Sist jag checkade låg Saudiarabien i underläge och Hadi Abd Rabou lämnade makten och reste till Saudiarabien för skydd. Man kan undra varför Saudiarabien som länge haft möjlighet att hjälpa detta fattiga land att komma på fötter utan att göra detta helt plötsligt är bered att lägga mångmiljardbelopp på att bomba landet i spillror och mörda tusentals civila .

De anklagas även av flera FN-organ för bombning av skolor avsiktligt fast utan resultat. Spekulationerna är många och Saudiarabien har angett olika orsaker hela tiden. Ett av dem är att Iran kontrollerar området och alla vet att Iran och Saudi inte direkt är bästa vänner den sista tiden.

En annan sak som får en att undra är varför mas media är så tysta om det trotts alla dessa civila offer. Vi vet ju att Saudi med sina pengar har inflytande på arabvärlden och att de även äger vissa mediakanaler i länder runt om kring Mellanöstern och arabvärlden i sig, men hur är det med Europa?

Hur mycket har de möjlighet att kontrollera mediaflödet här? Man kan ju bara undra. Personligen efterlyser jag dock den dagliga rapporteringen och fördömandet av brotten som begåtts av Saudiarabien.

I stället sitter de med i FN och tar beslut gällande mänskliga rättigheter i vår upp och ner-vända värld! Är det moraliskt rätt att låta Saudiarabien komma undan med saker som annars får världen att gå till attack och jobba för regimändring?

Varför får de halshugga folk på öppen gata, och hur kan de använda sig av våld mot civila i Yemen? Frågor som många idag söker svar på!

Rami Mohammad

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela