Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gör om, gör rätt – legalisera surrogatmödrarskap!

- 07/03/2016, 13:55
Liberala studenter Göteborg skriver om surrogatmödraskap.
1 av 3

Liberala studenter Göteborg skriver om surrogatmödraskap.

Privat/Privat

Cecilia Baggesen-Gyllunger, ordförande, Liberala studenter Göteborg.
2 av 3

Cecilia Baggesen-Gyllunger, ordförande, Liberala studenter Göteborg.

Privat

Karin Hermansson, vice ordförande, Liberala studenter Göteborg.
3 av 3

Karin Hermansson, vice ordförande, Liberala studenter Göteborg.

Privat

Liberala studenter Göteborg: Det är ingen rättighet att få barn, men rätten att få bestämma över sin egna kropp bör vara okränkbar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I februari i år beslutade regeringen att altruistiskt surrogatmödrarskap fortsatt ska vara förbjudet i Sverige. Ett beslut som har enorma konsekvenser för de som vill men inte har möjlighet att skaffa egna barn på naturlig väg.

Det finns två typer av surrogatmödrarskap: altruistiskt och kommersiellt. Skillnaden är den att vid altruisiskt surrogatmödrarskap utgår ingen ersättning till surrogatmamman.

Staten ska inkräkta så lite som möjligt på individers fria val. I år beslutade regeringen om att surrogatmödrarskap fortsatt ska vara förbjudet i Sverige, även om kvinnan ställer upp helt frivilligt och utan ersättning. Detta är en grov inskränkning av individens rätt till självbestämmande.

Drivkraften att skaffa barn är djupt rotad och att regeringen säger nej till altruistiskt surogatmödrarskap innebär inte att det kommer att upphöra. Barn kommer att fortsätta födas av surrogatmödrar i utlandet och då mot ersättning.

Det vi i Sverige borde sträva efter är att skapa bättre och säkrare alternativ till kommersiella surrogatmoderarrangemang i utlandet, inte att förbjuda alternativen helt. Genom att göra surrogatmödraskap möjligt i Sverige kan en transparent och framförallt rättssäker process garanteras för alla inblandade parter.

Genom sitt nuvarande beslut om att inte tillåta surrogatmödrarskap förhindrar regeringen kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, samtidigt som man förstärker bilden av kvinnan som ett offer.

Ett av de främsta motargumenten mot surrogatmödrarskap är att kvinnan som bär barnet kan utsättas för påtryckningarna från de biologiska föräldrarna. Legalisering av surrogatmödrarskap medför tydligare riktlinjer att förhålla sig till för alla parter och skulle också stärka surrogatmammans rättigheter.

Genom att fortsatt förbjuda surrogatmödrarskap fråntas kvinnan makten att fatta beslut kring sin egen kropp. Dessutom skjuts problemet till länder där kommersiellt surrogatmödrarskap är tillåtet, och där kvinnors rättigheter inte sällan kompromissas med. På så sätt blundar vi för konsekvenserna av det kommersiella surrogatmödrarskapet då både kvinnan och barnet blir en handelsvara.

Det är ingen rättighet att få barn, men rätten att få bestämma över sin egna kropp bör vara okränkbar. Att få barn genom altruistiskt surrogatmödrarskap är en fantastisk möjlighet för de som vill bli föräldrar, men inte själva kan få barn. Staten ska inte bestämma vad en kvinna får eller inte får göra med sin kropp.

Cecilia Baggesen-Gyllunger,
Ordförande, Liberala studenter Göteborg

Karin Hermansson,
Vice ordförande, Liberala studenter Göteborg