SSU tycker inte att sänkta löner är någon bra idé.
1 av 3
SSU tycker inte att sänkta löner är någon bra idé. - Foto: Privat/TT
Bim Eriksson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, SSU
2 av 3
Bim Eriksson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, SSU - Foto: Privat
Philip Botström, förbundsordförande, SSU
3 av 3
Philip Botström, förbundsordförande, SSU - Foto: Privat

SSU: Högerns förslag om lönesänkningar är kvinnofientligt

Philip Botström, förbundsordförande, SSU och Bim Eriksson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, SSU: . Det är dags för alla som står upp för kvinnors rätt till lika lön oavsett kön att också stå upp mot högerns lönesänkningshets.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En sunkig idé har seglat upp som den enda lösningen på arbetsmarknadens problem – sänkta löner. De borgerliga partierna menar att sänkta ingångslöner kommer ge fler unga och nyanlända jobb. Det är inte bara fel, högerns löneförslag skulle dessutom vara ett stenhårt slag mot kvinnor.

För det första. Det blir inte fler jobb för att man sänker lönerna. Det finns redan mängder av sätt för företag att sänka kostnaden att anställa. Ingen använder det. Varför då? Jo, för att företag anställer när de har behov, inte bara för att det är rabatt.

För det andra. Vi har prövat att sänka lönekostnaderna. Den tidigare regeringens gigantiska experiment med att sänka arbetsgivaravgifterna, i praktiken kostnaden att anställa, misslyckades totalt med få skapade jobbtillfällen till en extremt hög prislapp.

För det tredje. Kvinnor kommer drabbas. Sänkta ingångslöner för de som idag står utanför arbetsmarknaden kommer pressa ned lönen också för andra, särskilt kvinnor i arbetaryrken. Det säger LO, men det säger också högerns favoritekonom Lars Calmfors.

I Sverige är det redan i dag många som inte kan leva på sin lön. Med högerns lönesänkningsförslag kommer denna grupp bli större och allt mer utsatt.

Såhär på internationella kvinnodagen måste detta vara tydligt: lägre ingångslöner hotar jämställdheten. Det gör fler fattiga och skulle drabba kvinnor hårdast. Det kommer inte ens bidra till att företagen kan anställa fler.

Kvinnor tjänar redan 3,6 miljoner mindre än män under ett arbetsliv. LO:s jämställdhetsbarometer visar att kvinnor i arbetaryrken halkar efter lönemässigt. Det är sjukt att det fortfarande, år 2016, ser ut på det sättet.

Lön ska vara oberoende av kön. Men trots att vi vet att de orättvisa löneskillnaderna är ett faktum så föreslår borgerligheten nu att lönerna ska sänkas, och att löneskillnaderna borde öka ännu mer.

Kvinnor i vård- och omsorgsyrken, inom hotell och restaurang och andra lågbetalda och undervärderade branscher är de som kommer få ta smällen av högerns lönesänkningar. Det är inte okej.

Vi vet hur många kvinnor sliter hårt inom exempelvis vården, och att de inte får tillräckligt betalt för sin insats. Vi vet att många kvinnor ofrivilligt jobbar deltid, vilket påverkar deras inkomst. Kvinnor i arbetaryrken och i välfärden behöver få högre lön, inte lägre. De behöver fler kollegor och mindre arbetsbelastning. Heltidsanställning behöver bli normen.

Högerns lönesänkningsförslag bidrar inte till något av det. Deras förslag är kvinnofientligt och ofeministiskt. Dessutom löser det inte arbetslösheten. Det är dags för alla som står upp för kvinnors rätt till lika lön oavsett kön att också stå upp mot högerns lönesänkningshets.

Philip Botström,
Förbundsordförande, SSU

Bim Eriksson,
Arbetsmarknadspolitisk talesperson, SSU

/
/
/
SSU
/
Håller du med?
Tack för din röst!
stats
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.