Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 anledningar till att Internationella kvinnodagen behövs

"Sverige kryllar av starka kvinnor som hörs och syns. Förebilder som Zara Larsson och Gina Dirawi visar unga kvinnor att kvinnor kan göra allt som män kan." skriver Therese Sandin.
1 av 3

"Sverige kryllar av starka kvinnor som hörs och syns. Förebilder som Zara Larsson och Gina Dirawi visar unga kvinnor att kvinnor kan göra allt som män kan." skriver Therese Sandin.

Privat/TT

Therese Sandin.
2 av 3

Therese Sandin.

Henrik Andersson

Gina Dirawi.
3 av 3

Gina Dirawi.

JONAS EKSTROMER/TT

Debatt | 08/03/2016 12:51

Therese Sandin skriver i dag om varför åttonde mars är det datumet som behövs, och listar 6 starka anledningar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Behöver vi Internationella kvinnodagen i Sverige?

”Sveriges kvinnor har det ju så bra jämfört med resten av världen, så sluta klaga, kvinns”.

Nej. Bara för att vi har det bättre här, är vår del av världen långt ifrån perfekt.

Här kommer 6 exempel på varför vi behöver Internationella kvinnodagen i Sverige.

1. För att kvinnosjukvård prioriteras lågt.

Kvinnor föder barn. Förlossningskliniker går på knäna för att det saknas resurser att erbjuda det omhändertagande som har evidens att vara det bästa under förlossning för att minska risker och otrygghet.

Amningsstatistiken går ner för att kvinnor ej erbjuds tid till stöd. Endometrios är ”en dold kvinnosjukdom”. Kvinnors symtom vid hjärtinfarkt är så annorlunda än för män att det är svårare att forska om.

2. Vissa tycker att vi ska strama upp abortlagen i Sverige.

Fel, fel, fel. Tänk om, gör rätt. Erbjud en bra sexualundervisning i skolan och prata om kondomer igen. ”Man känner mindre med kondom”. Ja, men en abort känns garanterat. Kvinnor ska istället slå sina hormoner ur balans med p-piller, stavar, ringar, spiraler och riskerar att få blodproppar och diverse andra gosiga biverkningar.

3. Kvinnliga förebilder.

Sverige kryllar av starka kvinnor som hörs och syns. Förebilder som Zara Larsson och Gina Dirawi visar unga kvinnor att kvinnor kan göra allt som män kan.

Hur bemöts dem? Av ”vuxna” män, anonyma ägg med Twitter-konton och oregistrerade kontantkort som hotar med våldtäkt eller mord. Näthatet är en del av offentliga kvinnors liv.

4. Brösten tillhör männen?

Kvinnobröst passar bra på tidningsomslag och i TV, men används de för att mata ett barn eller på en kvinnas villkor ska det censureras i sociala medier.

Folk blir upprörda. Brösten tillhör männen, inte kvinnor eller barn.

5. Våld och hat mot kvinnor

Kvinnor misshandlas och våldtas och förövarna kommer undan ostraffat eller lindrigt gång på gång. I Östersund överfalls kvinnor och kvinnorna rekommenderas att stanna hemma eller umgås i grupp.

I Kalmar tafsade män i grupp på kvinnor, och även där var det nog bäst att kvinnorna höll sig inne. ”Tänk på hur du uppför dig, så slipper du utsättas för kvinnohat och våld”.

6. Könsstympning mot flickor

Flickor skickas utomlands för att könsstympas och giftas bort, och vissa anser att det är kulturellt och inte går att påverka här i Sverige så ”sluta prata om det är ni snälla, jag orkar inte höra”. VAKNA!

Nu kanske många av er tänker:

”Ehm, har hon mens, eller?” Japp, regelbundet 5-7 dagar i månaden för att jag inte äter p-piller.

”Äh, hon behöver mer kuk”. Vad omtänksamt av dig. Känner du någon som inte är ett anonymt ägg och som har vettiga åsikter och insikter och vet hur man behandlar kvinnor och kan erbjuda mig det?

”Äh, slappna av lilla gumman”. Det ska jag den dagen sådana som du håller käften.

Cue näthat.

Therese Sandin

Håller du med?