Fredag 18 Jun
Stockholm

Snälla snubbar, fatta att det inte är okej att skämta om våldtäkt

EliSophie Andrée är trött på våldtäktsskämt.
1 av 3
EliSophie Andrée är trött på våldtäktsskämt. Foto: Privat/Faksimil: Twitter
EliSophie Andrée.
2 av 3
EliSophie Andrée. Foto: Privat
"När blir våldtäkt en detalj i ett skämt för att förstärka skämtet?".
3 av 3
"När blir våldtäkt en detalj i ett skämt för att förstärka skämtet?". Foto: Faksimil: Twitter

Debattören: Något som också var intressant var hur dessa killar tyckte att våldtäkt i ett skämt är bara en "liten detalj". Det är alltså inget relevant eller viktigt. För hur svårt hade det egentligen varit att bara skriva att någon hade sex?

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

EliSophie Andrée är poet.

Följ henne på Facebook: elisophieandreepoet.

Följ henne på Twitter: @eliisophie

"Två tomater gick på en väg.
Men så kom en bil och den ena tomaten blev överkörd.
Då sa den andra tomaten
- Kom nu ketchup så går vi"

Okej. Jag ska erkänna. Jag har sjukt dålig humor. Jag tycker helt ärligt att "två tomater gick på en väg"-skämtet är genuint roligt.

Men så finns ju kruxet med att jag är feminist. Jamen ni vet. Då en tappar all humor. Då hela världen slutar vara rolig för en kan bara se problematik och hemskheter och patriarkala strukturer.

Jojo. Eller så kanske jag bara är en normalt funtad person som inte tycker att skämt som spelar på att någon blir våldtagen är roligt.

Men bäst är kanske om vi tar det från början. I helgen var det melodifestival och jag min vana trogen hänger gärna på Twitter under mello för att kolla efter lite spexiga kommentarer om hur fabulös Gina Dirawi är eller hur cool Ola Salo är just i kväll.

Men så är det någon som har retweetat in i mitt flöde ett våldtäktsskämt med tema mello gjort av en "erkänd" svensk standup-komiker. Ett skämt om hur Pernilla Wahlgren blir våldtagen. Och som den internet warrior jag är enligt min pojkvän och min familj var jag inte sen med att ifrågasätta. Några kanske tänker "men är det verkligen nödvändigt?" "Vad uppfyller du med det?" Och jag citerar Clara Henry i samma diskussion "Tysta åsikter förändrar inget".

Detta ledde till vad som kändes som hela snubb-stand-up-Sverige i enad trupp bestämde för att köra med standard-snubb-kommentarerna som en ju inte redan hört fyrahundrafemtio gånger:

"Freedom of speech!" och "En ska kunna skämta om allt!!".

Och sedan förlöjligande efter förlöjligande. Av mig, av våldtäkter, av alla som någonsin varit utsatta för sexuella övergrepp. Det var den skevaste diskussionen jag någonsin har varit i.

Att kalla det för en debatt hade inte känts seriöst då det mer var pajkastning och det var snubb-stand-up-Sverige som ville visa hur sammanflätade de var när de försökte gemensamt trycka ner mig och andra tjejer som sa ifrån.

Något som också var intressant var hur dessa killar tyckte att våldtäkt i ett skämt är bara en "liten detalj". Det är alltså inget relevant eller viktigt. För hur svårt hade det egentligen varit att bara skriva att någon hade sex? Samlag? Ligga? Knulla? Pippa? Nuppa? Jag kan fler. Jag lovar.

När blir våldtäkt en detalj i ett skämt för att förstärka skämtet? Är det extra tydligt kanske för dessa killar med en våldtäktsscen? För då undrar jag hur deras sexliv har sett ut fram tills i dag. Har det bestått av att tjejen sagt nej? Att hon kanske mått dåligt efteråt och behövt gå i terapi flera år? Då kan jag lite lättare förstå om deras syn på sex är så pass skev att de misstar sex för att vara våldtäkt.

Jag försökte även få dessa fantastiska snubbar att förklara vad som var roligt med att en kvinna blir våldtagen, men, utan framgång. Är det hennes skrik som är roliga? Hennes kommande PTSD? Hennes mående efteråt och under? Hennes eventuella självmord och hennes typ aldrig fällda våldtäktsman?

De enda som någonsin ska kunna skämta om våldtäkt är våldtäktsoffer själva eller så länge som det inte spelar på offret och hens smärta. Ett himla bra exempel är Wanda Sykes som gör det med finess och intelligens.

Och jag har valt att inte gå ut med stand up-komikerns namn då han har valt att bland annat ta bort tweeten med våldtäktsskämtet, förhoppningsvis för att han förstod hur osmakligt och vidrigt det faktiskt var. Men det kanske bara är jag som drömmer och hoppas på att människor faktiskt kan förändras, men vi får väl se.

Så jag vet inte om våldtäktsskämt är roliga. Jag tycker inte det i alla fall. Men sen kan det ju också vara att jag har den där otroligt tråkiga feministhumorn.

EliSophie Andrée

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela