Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: En feministisk politik bryr sig inte om var en syster kommer ifrån

- 08/03/2016, 13:04

Grön Ungdom

Återinför permanenta uppehållstillstånd och anhöriginvandring. Inför lagliga vägar till Europa. Det är gränslöst systerskap.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stängda gränser drabbar kvinnor hårdast. Feminism innebär att visa solidaritet också med våra systrar i andra delar av jorden, eller på väg hit.

I dag är rekordmånga människor på flykt undan krig, terror och rädsla. Andelen kvinnor och barn som flyr ökar, bland annat på grund av att möjligheterna till anhöriginvandring minskar. Tidigare kunde en pappa i en familj fly den farliga vägen över medelhavet själv först, och sedan kunde familjen komma efter säkert och lagligt. Nu tvingas kvinnorna istället ut på den livsfarliga flykten, eller låses fast i krigshärar. I februari 2016 var 60% av de som tog sig över medelhavet kvinnor och barn.

När samhällen skakar hamnar kvinnorna i kläm. När kriget bryter är ökar det sexuella våldet i regel, både som krigsföringsakt och generellt. Även i flyktingläger och längs flyktvägen är kvinnor ofta offer för våldtäkter. När en kris sker i ett samhälle kan man räkna kallt med att krisen är dubbelt så plågsam för kvinnor.

Att våldföra sig på kvinnor är ett effektivt sätt att slita sönder ett samhälle. På samma sätt är att stötta kvinnor en viktig del i att hjälpa hela familjer som flytt. När nyanlända kvinnor får komma in på arbetsmarknaden ökar språkkunskaperna i hela familjen, samtidigt som hushållets inkomst ökar och risken för utanförskap minskar.

Grön ideologi bygger på global solidaritet. Vår feministiska politisk ska ha de mest utsatta kvinnornas ryggar. I dag knackar många av dem på hos oss. Det är dags att vi öppnar dörren.

Återinför permanenta uppehållstillstånd och anhöriginvandring. Inför lagliga vägar till Europa. Det är gränslöst systerskap.

Det är en svår tid att vara kvinna i världen. Det är då feminismen behövs som mest. I dag ska vi fira de segrar feminismen har åstadkommit hittills, och fortsätta kämpa för att fler, i trygghet från krig och förtryck, ska kunna fira med oss nästa år.

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom