Fredag 18 Jun
Stockholm

Grattis på kvinnodagen alla män, för att ni slipper vara kvinnor

Ronja Pyyaho skriver om internationella kvinnodagen.
1 av 3
Ronja Pyyaho skriver om internationella kvinnodagen. Foto: Privat/TT
Ronja Pyyaho.
2 av 3
Ronja Pyyaho. Foto: Privat
"Grattis på kvinnodagen alla män, för att ni slipper vara kvinnor!"
3 av 3
"Grattis på kvinnodagen alla män, för att ni slipper vara kvinnor!". Foto: TT

Debattören: Män kommer inte i närheten av samma utsträckning att utsättas för sexuella trakasserier av kollegor, chefer, bekanta och obekanta. Ingen kommer säga till er att ni, "för att vara män", är bra på något.

Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ronja Pyyaho, är 22 år och debattör.

Kära vita cismän,

Jag tror inte att ni är medvetna om hur fruktansvärt privilegierade ni är. Ni kommer sällan att bli utsatta för sexism, och aldrig i samma utsträckning som kvinnor utsätts.

Ni kommer aldrig behöva vara rädda för att gå hem ensamma mitt i natten och ni kommer aldrig att behöva skynda förbi det där tjejgänget som visslar efter er kallar på er som om ni vore en hund.

Era kroppar kommer aldrig att granskas, diskuteras och kommenteras sexistiskt av en kvinna, och ni anses inte vidriga om ni har hår under armarna eller på benen.

Ni kommer aldrig råka ut för att kvinnor tafsar på er på krogen, och inte heller kommer ni tvingas låtsas att ni är tillsammans med er bästa vän för att värja undan de kvinnor som vägrar acceptera att ni inte är intresserade av dem. Ni kommer aldrig att bli sedda som ett köttstycke som kvinnor får göra vad de vill med, och ni kommer aldrig att anklagas för att ha varit lättklädda eller inbjudande om ni utsatts för en våldtäkt.

Män kommer aldrig att utsättas för 98 procent av alla våldtäkter, och män kommer heller aldrig att vara dem som utsätts för 85 % av alla våldsbrott. Män kommer inte att utsättas för dubbelt så mycket stalking som kvinnor.

Ni kommer inte att bli nekade ett jobb enbart på grund av ett kön, och ni kommer aldrig att tvingas ha en sämre lön än kvinnor trots att ni är lika kompetenta. Ni kommer aldrig behöva vara med om att kvinnor är privilegierade inom både kvinno- och mansdominerade yrken där kvinnor har en bättre status, får ett bättre förtroende och en bättre lön. Inte heller kommer ni ha svårt att bli chefer enbart på grund av de förlegade könsrollerna.

Män kommer inte i närheten av samma utsträckning att utsättas för sexuella trakasserier av kollegor, chefer, bekanta och obekanta. Ingen kommer säga till er att ni, "för att vara män", är bra på något.

Det här är vardag för kvinnor. Nej, det är inte exakt varenda man som förtrycker. Men varenda kvinna har blivit trakasserad av män, många gånger. Om du som man inte kan se sexismen betyder det inte att kvinnoförtryck inte existerar, det betyder att män i regel inte utsätts för sexism.

I dag är det den internationella kvinnodagen. Kvinnodagen är en dag där vi uppmärksammar hur långt kvar vi har till ett samhälle där de olika könen har samma förutsättningar, det är inte en dag att fira. Att säga grattis på kvinnodagen är samma sak som att förminska det förtryck och hat som finns mot kvinnor, och leder bara till att vi slår oss på bröstet istället för att fortsätta kämpa mot sexismen. Istället måste vi upp till kamp, idag likväl som varenda annan dag.

Samhället är skapat av män, för män. Män är privilegierade och icke-män är den förtryckta gruppen, hur vi än vrider och vänder på det. Sexismen är ett samhällsproblem både på struktur- och individnivå. Eftersom män är den förtryckande gruppen är det minst sagt hög tid att även varenda man aktivt synar, uppmärksammar och bekämpar sexism istället för att upprätthålla den bakomliggande patriarkala strukturen.

Grattis på kvinnodagen alla män, för att ni slipper vara kvinnor!

Ronja Pyyaho

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela