SD-Kvinnor vill se ett tryggare Sverige för kvinnor.
1 av 3
SD-Kvinnor vill se ett tryggare Sverige för kvinnor. - Foto: Faksimil: SD-Kvinnor/TT
"Alla förtjänar att känna sig trygga i vårt land. Trygga på riktigt!".
2 av 3
"Alla förtjänar att känna sig trygga i vårt land. Trygga på riktigt!". - Foto: Faksimil: SD-Kvinnor
"Kvinnors säkerhet är samhällets ansvar, inte den enskilda kvinnans".
3 av 3
"Kvinnors säkerhet är samhällets ansvar, inte den enskilda kvinnans". - Foto: TT

SD-Kvinnor: Det är inte tryggt att vara kvinna i Sverige längre

SD-Kvinnor: Trygghet behöver återupprättas i det offentliga rummet. Alla förtjänar att känna sig trygga i vårt land. Trygga på riktigt!


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi SD-Kvinnor anser att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter, och därmed också ̊ lika stor rätt till ett tryggt liv. Det utbredda kvinnovåldet skapar dock en otrygghet för just den kvinnliga delen av befolkningen som i sin tur leder till oacceptabla inskränkningar i kvinnors frihet och livsmönster, vilket inverkar negativt påkvinnors möjligheter och rättigheter.

Den senaste tiden har övergrepp riktat mot kvinnor ökat. Övergreppen har skett på badhus, torg, musikfestivaler och på öppna gator. Enligt brottsförebyggande rådet (BRÅ) känner var fjärde kvinna sig otrygg när hon är ute ensam på kvällen. En av tio vågar inte ens lämna hemmet. I Östersund varnade nyligen Polisen kvinnor för att vistas ute ensamma.

Vi lär oss tänka på vår klädsel, anpassa vår gångtakt och alltid ha mobilen tillgänglig samt nycklar redo i handen för självförsvar eller en försvarsspray i väskan. Den upplevda otryggheten påverkar vår vardag – vår verklighet.

Från annat politiskt håll får vi ibland höra att lösningen ligger i genusvetenskap och genuspedagogik. Regeringen och alliansen föreslår särskild utbildning för invandrare. Men vi SD-Kvinnor tror inte att vi behöver omskola män för att skapa trygghet – de flesta männen i vårt land är helt vanliga män och inte våldtäktsmän i väntan på rätt offer.

Ibland höjs också röster som talar om feministiskt självförsvar som en lösning. Men för oss är det oacceptabelt med en ordning där det läggs på den enskilda att kunna försvara sig mot attacker.

Kvinnors säkerhet är samhällets ansvar, inte den enskilda kvinnans. Vi anser inte att varje kvinna för sig skall behöva försvara på egen hand, vi anser att samhället skall försvara sina medborgare och ansvara för säkerhet.

Det handlar om bättre belysning på gator och torg, utökad trygghetsskapande bevakning genom övervakningskameror på särskilt utsatta platser. Det handlar också om fler närvarande poliser och ett starkt rättssystem med skärpt straff där förövare straffas och brottsoffer får upprättelse.

Vi menar att det dessutom krävs specialinsatser mot kulturellt motiverat kvinnovåld som hedersförtryck, där asylsökanden som begår brott utvisas ifrån Sverige. Vi SD-Kvinnor tror på ökat stöd till kvinnojourer, bättre möjligheter för kontaktförbud med en reformerad kontaktförbudslagstiftning och starkare kontroller inom taxinäringen.

Trygghet behöver återupprättas i det offentliga rummet. Alla förtjänar att känna sig trygga i vårt land. Trygga på riktigt!

Carina Herrstedt,
Ordförande SD-Kvinnor

Janita Kirchberg,
Vice ordförande SD-Kvinnor

Clara Aranda,
Förbundssekreterare, SD-Kvinnor

Madeleine Eriksson,
Ledamot SD-Kvinnor

Jennie Åfeldt,
Ledamot SD-Kvinnor

Linda Lindberg,
Suppleant SD-Kvinnor

Hanna Tjusling,
Suppleant SD-Kvinnor

Yvonne Svensson,
Suppleant SD-Kvinnor

Johanna Palmelid
SD-Kvinna, Varberg

Monica Kunkel Qvist
SD-Kvinna, Varberg

Carita Bolwén,
SD-Kvinna, Kungsbacka

Susanne Larsen,
SD-Kvinna, Halmstad/Hylte

Stina Isaksson,
SD-Kvinna, Halmstad/Hylte

Sara-Lena Bjälkö,
SD-Kvinna, Falkenberg

Anna Nylander,
SD-Kvinna, Laholm


/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.