Fredag 18 Jun
Stockholm

Er politik spottar på vanliga kvinnor

Loan Sundman tycker Felicia Sundmark visar både klass- och kvinnoförakt.
1 av 3
Loan Sundman tycker Felicia Sundmark visar både klass- och kvinnoförakt. Foto: Privat/TT
Loan Sundman.
2 av 3
Loan Sundman. Foto: Privat
"Det pågår ständigt en strukturell kvotering av män i bolagsstryrelser".
3 av 3
"Det pågår ständigt en strukturell kvotering av män i bolagsstryrelser". Foto: TT

Debattören: Låt mig till sist upplysa Felicia Sundmark att jag har varit kvinnan i Hammenhög. Jag företräder henne och hennes hårt arbetande medsystrar.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Loan Sundman är barnskötare, ensamstående trebarnsmor, skyddsombud i Kommunal, feminist och vänsterpartist.

I sin debattartikel i Nyheter24 i dag lyckades Felicia Sundmark, familje- och jämställdhetspolitisk talesperson i KDU med konststycket att visa både klassförakt och kvinnoförakt.

Att Fru Sundmark är övertygad antifeminist har hon visat prov på i flera texter så det kom inte som någon överraskning.

Felicia Sundmark inleder med att göra sig till talesperson för de hon kallar verklighetens kvinnor. Den lilla vanliga, fiktiva, kvinnan i Hammenhög. Ni vet den hårt arbetande, deltidsanställda, fattiga mamman som har fullt upp med att få tillvaron att funka och pengarna att räcka.

Felicia hävdar bestämt att denna kvinna och hennes medsystrar fullständigt struntar i om det kvoteras in kvinnor i bolagstyrelser eller ej.

Att kvoteringsfrågan bara är något viktigt för ”smartaste bästa tjejgänget” det vill säga Stockholms innerstadsfeminister.

Sundmark anser att kvotering till bolagsstyrelser är att förminska kapabla kvinnors kapacitet. Att man gör kvinnor till offer som inte får känna att de klättrat på stegen för egen maskin. Hon har alltså helt köpt den föreställningen att män är mer kompetenta av naturen.

Att kvinnor, om jag får citera professor Agnes Wold, "Det är svårt att vara en kvinna. Man ska tänka som en man, uppföra sig som en dam, se ut som en ung flicka och arbeta som en häst" bortser Felicia helt ifrån. För en man räcker det med att ha gått på samma fester i ungdomen.

Det pågår ständigt en strukturell kvotering av män i bolagsstryrelser. Att blunda för det är att bekänna sin underlägsenhet som kvinna. Det är inte något verklighetens kvinnor gör.

Kvinnor har gått om män utbildningsmässigt sedan 1985, dagens kvinnor är mer och högre utbildade än dagens män. Men dessa verklighetens kvinnor stoppas effektivt av normerna som tydligt säger att de höga posterna o de stora pengarna ska tillfalla män.

Felicia Sundmark "tror" inte heller på att en 50/50 fördelning skulle vara något produktivt trots att studier visar att jämställdhet i bolagsstyrelser är verkligen bra för affärerna.

För att knyta ihop sin lilla säck så hävdar Sundmark att på kontinenten , där minsann så sitter det massor av kvinnor i alla möjliga styrelser.

Varför? Jo för dessa kvinnor har hemhjälp! De har andra kvinnor som tar hand om deras hem och barn.

Ni vet den där ensamma mamman i Hammenhög. Hon som enligt Fru Sundmark inte bryr sig om vem som sitter i bolagstyrelserna, hon som bara vill klara försörjningen.

Låt mig till sist upplysa Felicia Sundmark att jag har varit kvinnan i Hammenhög. Jag företräder henne och hennes hårt arbetande medsystrar. Som förtroendevalt fackligt skyddsombud så talar jag dagligen med den "vanliga kvinnan", jag är den vanliga kvinnan och jo du vi är inte dummare än att vi fattar om normerna bryts i toppen så gynnar det oss på golvet.

Loan Sundman,
Skyddsombud Kommunal

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela