Alba Montheli skriver om hur hon reagerat på Mehdi Fortas video där han bland annat säger att han äcklas av feminister.
1 av 3
Alba Montheli skriver om hur hon reagerat på Mehdi Fortas video där han bland annat säger att han äcklas av feminister. - Foto: Privat
Alba Montheli.
2 av 3
Alba Montheli. - Foto: Privat
Mehdi Fortas.
3 av 3
Mehdi Fortas.

Öppet brev till Paradise Hotel-Mehdi

Debattören: För nej, Medhi, det är inte ditt ”fel” att du föddes som kille, men det är ditt fel att du sitter i en video och spottar på människor som kämpar för en jämställd värld, människor som vill förändra till det bättre.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alba Montheli är 17 år, dansare, och pluggar ekonomi.

Hon arbetar även som danstränare, samt driver bloggen albaa.se.

Hej Mehdi!

Jag tror vi har lite delade åsikter du och jag, helt splittrade faktisk.

I din video säger du till att börja med att det finns för många feminister, och redan där tänker jag att vi har väldigt olika koll på läget. En feminist är någon som står för jämställdhet, en människa som tycker att alla människor ska behandlas lika, oavsett kön. Håller du inte med om det, Mehdi?

Det kan alltså aldrig någonsin finnas för många feminister, det kan enbart finnas för få.

Du fortsätter med att påstå att killar ska vara grova medan tjejer ska ”vara något fint”, att tjejer som svär inte representerar kvinnor på ett bra sätt och att det ocharmigaste som finns är tjejer som svettas och skriker som "jävla krakor".

Jag undrar hur du kan ta dig rätten att bestämma att alla män ska vara grova medan alla kvinnor ska vara fina. Vad du nu menar med fina.

Jag håller med dig om att det kan vara rätt ocharmigt med människor som svär och skriker, men jag förstår inte riktigt hur könet spelar in här? Du svär i näst intill varje mening i din video och I'm telling you, jag tycker inte att du är charmig över huvud taget.

Vi är alla människor, vi har olika personligheter, vi uttrycker oss på olika sätt men en tjej har precis lika mycket rätt till att vara arg, svära och skrika som en man. Faktum är att du med din video ger många kvinnor, och män, större anledning till att vara arga och vilja skrika för det du säger är oerhört frustrerande.

Jag skulle vilja diskutera två andra saker som du uttrycker i din video: ”En tjej ska vara feminin, slå upp de fucking ordet” och "jag hatar tjejer som ska vara feminister, så är deras personlighetsdrag maskulint och jag äcklas av det".

För det första så finns det inget som säger att en kvinna ska vara feminin, lika lite finns det något som säger att en man ska vara maskulin eller att en man inte får vara feminin. Varje människa har rätt att själv välja hur man vill vara som person och ingen har rätt till att ifrågasätta det så länge personen inte är kränker någon annan.

Jag slog ändå upp ordet feminin för dig, för att jag tror att du behöver höra beskrivningen av ordet mer än jag. Beskrivningen är följande: "Någon som i sitt yttre och/eller sitt beteende påminner om hur man förväntar att en kvinna ska vara". Ser du ordet "förväntar" i den meningen?

Det innebär att det är vad människor väntar sig. Innebär det att alla kvinnor måste leva upp till det? Jag skulle inte tro det.

Jag förväntar mig att alla människor ska behandla varandra med respekt, oavsett kön, men trots att jag förväntar mig det så kan jag se att alla inte gör det, bland annat du. Jag tycker till exempel inte att det är respektfullt att säga att man äcklas av kvinnor med maskulin personlighet eller att flator börjar bli jävligt fucking jobbiga.

Förresten, tycker du bara att det är homosexuella kvinnor som börjar bli så jävla jobbiga? En flata är nämligen en homosexuell kvinna, slå upp det fucking ordet.

"Fuck man kan ju inte ens vara kille längre, förlåt för att jag är kille, de va inte mitt fel"

Du behöver inte be om ursäkt för att du föddes till en man, det finns miljontals människor som föddes som det manliga könet som är underbara människor. Men det du kan be om ursäkt för, är ditt beteende.

För nej, Medhi, det är inte ditt ”fel” att du föddes som kille, men det är ditt fel att du sitter i en video och spottar på människor som kämpar för en jämställd värld, människor som vill förändra till det bättre.

I din video säger du också att ”du gör din part” och att du respekterar kvinnor eftersom du inte kallar dom hora om dom inte vill prata med dig. Jag är ledsen, men du gör inte din part över huvud taget.

Att inte kalla en tjej hora är en självklarhet och du behöver göra mer än så för att folk ska anse att du respekterar kvinnor. Att säga att du hatar feminister och att du äcklas av människor med ”fjällrävenjacka och kort rosa hår” är inte respektfullt, det är kränkande och jag äcklas av dina ord.

Och till slut, nej, vi feminister ”försöker inte gå alla män på nerverna så att ni ska ta självmord”.

Vi försöker förändra, utveckla och förbättra för kvinnorna i Sverige, och i världen. Att vara feminist handlar inte om hur man ser ut eller hur man klär sig, se på mig som har blont långt hår och oftast klär mig i klackar och klänning och samtidigt är feminist.

Det handlar om ren fakta och statistik som tydligt visar att Sverige inte är ett jämställt land och att en förändring behövs. En förändring som jag vill kämpa för och som du spottar på.

Alba Montheli

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.