Stockholm

Shamm, 16: Varför gör ni vuxna inget åt mobbningen?

Shamm Salih skriver om mobbning och vuxnas frånvaro av hjälp.
1 av 3
Shamm Salih skriver om mobbning och vuxnas frånvaro av hjälp. Foto: Privat/TT
Shamm Salih.
2 av 3
Shamm Salih. Foto: Privat
"Många barn går fortfarande till skolan i dag med osäkerhet, rädsla och en klump i magen. De känner att de inte duger eller räcker till."
3 av 3
"Många barn går fortfarande till skolan i dag med osäkerhet, rädsla och en klump i magen. De känner att de inte duger eller räcker till.". Foto: Erik Nylander/TT

Debattören: Jag vet precis hur dom utsatta känner sig. För cirka sex-sju år sedan var jag en av de barnen som blev utsatt för mobbning. Blickar, knuffar, hot, ord.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Shamm Salih är 16 år.

Hon drömmer om att göra sin röst hörd och förändra världen.

Mobbning, utfrysning, ensamhet, utanförskap, våld. En vardag för många utsatta barn.

En mardröm, ett rent helvete. Varje dag går ett barn till skolan, rädd för att bli kränkt. Varje dag blir ett barn som går i skolan utsatt för mobbning.

"Ditt utseende äcklar mig, kan du inte bara ta livet av dig?" Jag vet precis hur dom utsatta känner sig. För cirka sex-sju år sedan var jag en av de barnen som blev utsatt för mobbning. Det var allt mellan psykisk och fysisk mobbning. Blickar, knuffar, hot, ord.

Det blev som en vardagsrutin för mig. Jag började må så pass dåligt att jag drog mig undan. Jag vågade inte vara bland elever i skolan längre.

Det fanns stunder jag satt själv på rasterna med huvudet ner i en bok för att slippa fundera över vad som kommer ske härnäst. Detta ledde till vad många andra utsatta barn utsätter sig för. Självskadebeteende och självmordstankar.

Varje år tar många unga livet av sig, ska det behöva vara så? Ska vi i omgivningen bara stå där och se på? Jag fick aldrig den hjälp jag behövde av de vuxna i skolan. De såg och hörde allt men de gjorde inget. I stället fann jag hjälpen hos en tjej i parallellklassen. Inte hos de vuxna.

Det är ni vuxna som ska hjälpa oss utsatta barn. Ni säger att ni ska finnas där, men det gör ni inte i slutändan. Det är först och främst efter ett självmordförsök som folk får upp ögonen för dem problem som finns. Detta med mobbning måste tas stopp.

Många barn går fortfarande till skolan i dag med osäkerhet, rädsla och en klump i magen. De känner att de inte duger eller räcker till. Barn ska inte behöva börja ändra allt med sig själv redan i 12-13 års åldern för att dem ska passa in i skolan.

Det finns ungdomar som väljer döden som enda utväg. Ser ni inte hur många liv som tagits på grund av detta?

När ska de vuxna på skolan börja agera och stoppa mobbningen?

Shamm Salih

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.