Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fegt av Göteborg att skrota planer på nya flyktingboenden

- 16/03/2016, 07:19
1 av 3

Privat/Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Debattörerna: Boendena som planerades var öronmärkta för ensamkommande under 18 samt till familjer med uppehållstillstånd i Sverige. Det här är alltså inte en fråga om svenskt flyktingmottagande, utan om anständighet. Det är en fråga om att ge människor, oavsett historia, tak över huvudet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Göteborgs kommun fanns det planer på att bygga tolv nya temporära flyktingboenden. Fokus låg på att bygga i områden med tidigare lågt mottagande. Det förslaget är nu fimpat till förmån för ett nytt, där endast fyra av de tolv planerna på boenden tas vidare för bygglovsansökning. För en kommun som säger sig vilja att stå upp för mänskliga värden är det här ett totalt misslyckande.

Göteborg är en av Europas mest segregerade städer. Såväl medborgare som politiker pratar ständigt om en vilja att motverka detta problem. Genom att fullfölja det första förslaget som låg hade man inkluderat alla stadsdelar i mottagandet. Det var en solklar chans att agera för att få bukt på segregationen, och det är inget annat än beklagligt att man sumpar den chansen. Vi tar förgivet att kommunen nu aktivt letar efter nya platser för boenden i alla delar av staden - särskilt i de delar där andelen nyanlända är pinsamt låg.

Kommunen har ett ansvar för alla människor som befinner sig i den och har i uppgift att ge skydd åt 2000 ensamkommande barn år 2016. Förslaget som låg var en del i att ta detta ansvar. Det krävs inget geni för att göra analysen att när antalet säkra boenden för ensamkommande minskar med nästan 70%, minskar också andelen trygga barn i vår kommun. Att beslutsfattare i Göteborgs kommun inte gör den analysen, eller ännu värre bortser från den, är beklämmande.

Boendena som planerades var öronmärkta för ensamkommande under 18 samt till familjer med uppehållstillstånd i Sverige. Att tillgodose vuxna asylsökanden med boenden ligger på Migrationsverket. Det här är alltså inte en fråga om svenskt flyktingmottagande, utan om anständighet. Det är en fråga om att ge människor, oavsett historia, tak över huvudet. Människor har flytt från krig och förtryck. Det sista vi kan göra är att ge dem en plats att bo när de faktiskt väl är här.

Beslutet om att dra tillbaka förslaget om de tolv nya boendena kommer att leda till ökad segregation, fler otrygga barn och förvärra situationen för redan utsatta människor. Det finns de som bor på vissa av de berörda platserna som anser sig ha betalat en extra miljon för att få bo i ett lugnt och säkert område. Dessa människor har köpt fina hus med utsikt, de har inte köpt sig fria från vårt gemensamma samhälleliga ansvar. Det är därför fegt av Göteborgs kommun att inte ta sitt ansvar. Tänk om, gör rätt.

Alva Rödström,
Språkrör Grön Ungdom Göteborg
Rebecka Forsberg,
Språkrör Grön Ungdom Göteborg