Djurens Rätt vill att vi firar påsk utan fjädrar.
1 av 4
Djurens Rätt vill att vi firar påsk utan fjädrar. - Foto: Privat/TT (montage)/Ida Ahlström
"Fira en djurvänlig påsk utan fjädrar i riset!".
2 av 4
"Fira en djurvänlig påsk utan fjädrar i riset!". - Foto: Ida Ahlström
"Lund, Luleå, Helsingborg och nu senast Motala har valt bort fjädrar som påskpynt i år".
3 av 4
"Lund, Luleå, Helsingborg och nu senast Motala har valt bort fjädrar som påskpynt i år". - Foto: TT
Camilla Björkbom.
4 av 4
Camilla Björkbom. - Foto: Privat

Fira påsk utan djurplågeri – fira utan fjädrar

Varje år dödas nästan 300 miljoner kalkoner i USA. Så gott som alla tillbringar hela sina liv på djurfabriker och skyddas inte av några statliga djurskyddsregler.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ henne på Twitter: @CamillaBjorkbom

Det är lätt att låta sig luras av de färgglada färgerna och det lite plastiga utseendet på fjädrarna som pryder riset till påsk. Men faktum är att det är riktiga fjädrar, riktiga fjädrar från riktiga fåglar. Närmare bestämt kalkoner.

Fjädrarna kan tas från fåglarna på två sätt. Antingen plockas fåglarna levande, vilket de flesta håller med om är ett ohyggligt djurplågeri, men även om fjädrarna tas från fåglarna efter slakt så är detta en djupt problematisk industri.

Kalkoner tillhör några av de djur i livsmedelsindustrin som har avlats för en extrem tillväxt som i sin tur leder till rörelsesvårigheter. Bland annat kan de inte längre para sig naturligt. En fullvuxen tupp i industriell produktion kan i dag väga uppemot 30 kilo medan en vild kalkons vikt uppgår till ungefär 7,5 kilo, cirka fyra kilo för honorna.

Kalkonerna lever i ständig trängsel och fjäderplockning är ett vanligt förekommande problem. I exempelvis USA så klipps kalkonerna näbbar och tår helt utan bedövning för att de inte ska hacka på varandra. De fjädrar som finns i handeln i Sverige importeras hit bland annat från kalkonindustrin i USA och Kina.

Varje år dödas nästan 300 miljoner kalkoner i USA. Så gott som alla tillbringar hela sina liv på djurfabriker och skyddas inte av några statliga djurskyddsregler. Kalkonerna kläcks i maskiner och får aldrig se sina mammor eller känna tryggheten från sin familj. Bara några veckor gamla flyttas de till fönsterlösa skjul där de lever resten av sina liv tillsammans med tusentals andra kalkoner.

Djurens Rätt har sökt med ljus och lykta i handeln och ännu inte hittat några syntetiska fjädrar. Vi rekommenderar därför att du helt väljer bort fjädrarna ur riset. Fler och fler konsumenter har börjat få upp ögonen för verkligheten bakom fjädrarna och nu har även flera kommuner tagit ställning.

Lund, Luleå, Helsingborg och nu senast Motala har valt bort fjädrar som påskpynt i år. I Motala väljer man till exempel att istället pynta riset med färgglada band. Det återstår att se om fler kommuner tar det djurvänliga beslutet att välja djurfritt påskpynt. Som konsument borde valet vara enkelt.

Redan på 1700-talet dekorerades ris med tyg och papper, det var först i mitten på 1800-talet som påskfjädrar började användas. Använd din fantasi och gör ett riktigt fint ris av det du har hemma. Tillverka eget pynt av till exempel tyglappar eller silkespapper.

Fira en djurvänlig påsk utan fjädrar i riset!

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira en fjäderfri påsk i år?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.