Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Professor: Det finns bara ett parti som har en lösning på invandringen

- 18/03/2016, 09:00
​Göran Svensson skriver om integration och Sverigedemokraterna.
1 av 3

​Göran Svensson skriver om integration och Sverigedemokraterna.

Privat/TT

Göran Svensson.
2 av 3

Göran Svensson.

Privat

"Integration borde handla om människor, inte nationalekonomiska variabler!".
3 av 3

"Integration borde handla om människor, inte nationalekonomiska variabler!".

TT

Debattören: SD har under lång tid lyft fram att problemen och utmaningarna kring hitkommande människors delaktighet och samhörighet handlar om värderingar och traditioner som hitkommande människor har med sig.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De andra riksdagspartierna hävdar ofta och gärna att SD ger enkla svar på svåra frågor kring integrationspolitiken.

De kan vara sant, men de andra partierna ger tyvärr också enkla svar på problemen och utmaningarna kring integration när det avser hitkommande människors delaktighet och samhörighet med det svenska samhället.

De andra partiernas svar handlar i huvudsak om: arbete, utbildning, bostäder och språkundervisning. Dessa svar förbiser dock problemen och utmaningarna kring delaktighet och samhörighet, eftersom hitkommande människor mestadels är från helt andra kulturer.

SD har däremot under lång tid lyft fram att problemen och utmaningarna kring hitkommande människors delaktighet och samhörighet handlar om värderingar och traditioner som hitkommande människor har med sig.

Häri ligger kärnproblematiken och huvudutmaningarna kring integration när det gäller hitkommande människors delaktighet och samhörighet med det svenska samhället.

Människor som kommit hit kan ha arbete, utbildning, bostad och prata svenska, men är inte delaktiga och känner samhörighet med det svenska samhället, utan kan leva efter värderingar och traditioner som tillämpas i deras hemländer (till exempel hedersrelaterade och religiösa dogmer), som bidrar till deras utanförskap och alienering från det svenska samhället.

Det är dags att de andra partierna rannsakar sig själva när de hävdar att SD ger enkla svar på svåra frågor kring integration.

De andra partierna har yrvaket och senfärdigt börjat släppa beröringsskräcken för problemen och utmaningarna kring hitkommande människors värderingar och traditioner.

Hitkommande människors delaktighet och samhörighet med det svenska samhället påverkas av hur de ser på sig själva och andra, hur de beter sig och bemöter andra, deras självbild och identitet. Då flertalet människor som kommit på senare år är från helt andra kulturer borde detta vara en högprioriterad fråga för de andra partierna att också ge svar på.

SD har sina svar på integration. De andra partierna fokus på arbete, utbildning, bostäder och språk när det gäller integration reducerar en hitkommande människa till en mikroekonomisk enhet som tillsammans med de andra som kommit hit aggregeras och därmed görs om till en makroekonomisk variabel i den samhällsekonomiska finanspolitiken.

Integration borde handla om människor, inte nationalekonomiska variabler!

Göran Svensson